Tajné: Babišův plíživý převrat. Spolkne celé hnutí

14.05.2012 18:44

VÍME PRVNÍ Podnikatel Andrej Babiš má zřejmě velkolepé politické ambice. Podle důvěryhodných zdrojů redakce se chystá v budoucnu absorbovat dosud nevzniklé politické hnutí, které buduje bývalá senátorka, dnes zastupitelka Královehradeckého kraje, Václava Domšová.

Tajné: Babišův plíživý převrat. Spolkne celé hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Plán se má na základě interních pokynů vyvíjet následovně: „Nadcházejících krajských a senátních voleb konajících se letos na podzim se má zúčastnit dosud nepojmenované hnutí. Má se jednat o obdobu relativně úspěšného hnutí Severočeši, ale vzhledem k tomu, že se tak stane v Královehradeckém kraji, bude se nejspíše jmenovat Východočeši. Andrej Babiš celou iniciativu v počátku zasponzoruje,“ vysvětluje redakci interní zdroj nově vznikajícího hnutí. Ambiciozní plán má však ještě dost podstatný dovětek. Babiš by měl plně využít toto hnutí ve sněmovních volbách 2014 tak, že se lidé z něj automaticky přesunou na Babišovu kandidátku.

Infobox

Václava Domšová

Václava Domšová

Začínala jako starostka v Deštném v Orlických horách. V letech 2002 až 2008 byla zvolena senátorkou za SNK-ED. Od roku 2008 je předsedkyní Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Královehradeckého kraje

Spoluzakladatelka Babišova hnutí ANO 2011 Anna Veverková se na opakovaný dotaz redakce, jakou součinnost Babiš s exsenátorkou Domšovou zamýšlí, vyjádřila jen v obecném duchu. " Spolupracujeme s různými hnutími," uvedla.  Zcela odkrýt karty nechtěla ani samotná Domšová, nicméně že se něco „ vaří“ nepřímo potvrdila. „Něco připravujeme, ale zatím to ještě není k publikování. Určitě se vše včas dozvíte na tiskové konferenci, kterou plánujeme na měsíc červen,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Domšová.

Z krize se musíme vystavět

V červnu se má původně občanská iniciativa ANO 2011 přetransformovat na politickou stranu. Už teď ale majitel Agrofertu pilně buduje stranickou strukturu a v každém ze 77 okresů České republiky najímá koordinátory. Představit veřejnosti se snaží i jinak. Pravidelně pořádá přednášky na vysokých školách, kde do pléna vypouští své záměry. Na jednom z posledních mítinků v Liberci nadhodil miliardář potřebu investovat do dopravní infrastruktury dálnic a železnic, kterou často používají státy v krizi na rozjezd ekonomiky. „Stavme, vždyť to dělali i Karel IV. Nebo Baťa. Dálnice jsou příkladem naší impotence. Já jel v pátek do Prostějova čtyři hodiny. Až bude vlak TGV za 36 minut z Prahy v Brně, tak já nepojedu po dálnici,“ sliboval majitel potravinářského koncernu upřednostnění hromadné dopravy ve vzdálené budoucnosti.

Rozchod miliard

Babišovi v jeho protikorupčních taženích byla deklarována podpora jiného miliardáře - Karla Janečka. Hnutí Ano 2011 a Nadační fond proti korupci, za jehož vnikem právě Janeček stojí, se vzájemně mediálně podporují. Janeček ovšem v minulosti avizoval, že pokud Babiš vstoupí do politiky, má s podporou utrum. 

Podnikatel také minulý měsíc vykopal válečnou sekeru s bulvárním deníkem Blesk. Ten v dubnovém čísle zahrál čtenářům na nejcitlivější notu – stoupající ceny potravin - když vyrukoval s titulkem na první straně: Babiš odírá lidi! Podle deníku Babišovo impérium Agrofert, ovládající většinu potravinářství a zemědělství v Česku, stojí za zdražováním nejen pečiva, ale i masa, brambor či česneku. Deník Babišovi přičítá také nárůst cen benzínu a to až o dvě koruny, jelikož podnikatel je největším pěstitelem řepky olejky. Babiš nicméně veškerá obvinění popřel a vyhrožuje deníku advokáty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …