Vojtěch Filip zůstal jako kůl v plotě. Víme, co se dělo na bouřlivém jednání za zavřenými dveřmi ÚV KSČM…

30.10.2017 13:14

EXKLUZIVNĚ V pátek proběhlo zasedání Ústředního výboru KSČM, na němž se probíral debakl komunistické strany ve sněmovních volbách a po němž dosavadní předseda strany Vojtěch Filip oznámil, že již nebude obhajovat svou funkci. ParlamentníListy.cz zjistily, co se dělo za zavřenými dveřmi. Jednání prý bylo velmi bouřlivé.

Vojtěch Filip zůstal jako kůl v plotě. Víme, co se dělo na bouřlivém jednání za zavřenými dveřmi ÚV KSČM…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

V počátku to vůbec nevypadalo, že by chtěl předseda KSČM Vojtěch Filip dát svou funkci k dispozici. „Všichni čekali, že jako chlap řekne, že dá funkci k dispozici, ale hovořil o tom, že viníkem neúspěchu je spiknutí určité skupiny lidí ve straně, kteří se aktivizovali někdy v roce 2014. Nikoho nejmenoval, ač bylo jasné, že mluví o Skálovi a spol.,“ řekl zdroj o jednání redakci.

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

Pud sebezáchovy

Poté se do diskuse zapojilo zhruba deset dalších lidí, kteří Filipovo vysvětlení nepřijali. Pak promluvil Filipův kritik, místopředseda KSČM Josef Skála, který tvrdě odmítnul Filipovo vysvětlení volebního debaklu. V diskusi se na Filipovu stranu nikdo nepřidal.

Někteří vyzvali k rezignaci přímo Filipa a Dolejše, někteří celé vedení. I když menší část vyzývala „ke klidu“ a varovala před chaosem. „Filip pak promluvil podruhé, kdy přímo útočil na Josefa Skálu. Ten si to nenechal líbit a zvýšil hlas. Také řekl, že to, co se bude dít, bude testem pudu sebezáchovy strany. A odmítl Filipovy řeči o ‚spikleneckém centru‘. Po jeho slovech mu většina přítomných zatleskala,“ řekl redakci zdroj.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Na setkání s novináři pak Vojtěch Filip oznámil, že proběhne mimořádný sjezd KSČM a že nebude svou funkci obhajovat. Sjezd by měl proběhnout na začátku dubna poté, co proběhnou okresní a krajské konference, které byly tak jako tak plánované.

Úpadek…

Další volební debakl je pro KSČM velmi nepříjemný i z finanční stránky. Pokud jde o propad v krajských volbách, oproti minulému čtyřletému krajskému období strana na státních příspěvcích na krajské zastupitele přijde o 96 milionů korun. V minulém volebním období měla strana 182 zastupitelů, nyní má 86. Roční státní příspěvek na jednoho krajského zastupitele straně činí 250 tisíc korun, za čtyři roky tedy milion. Straně tak bude chybět 96 milionů. V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538 953 hlasů, v roce 2016 měla 267 047 voličů.

Pokud jde o finanční příspěvky od státu za sněmovní volby, tak KSČM měla za minulé období ve Sněmovně 2013 až 2017 zhruba 228,5 milionu korun, za nynější období by to mělo být již jen zhruba něco přes 133 milionů korun. KSČM letos dosáhla nejhoršího volebního výsledku za celou dobu své existence, i kdybychom počítali její historii včetně KSČ.

Straně podle našich informací za rok ubylo zhruba 3850 členů. A za 3,5 roku KSČM ztratila 10 500 členů. Strana má nyní zhruba 40 tisíc členů, ale kvůli jejich vysokému věku se počítá, že by již do čtyř let jich mohlo být jen kolem 25 tisíc. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …