Zásadní zvrat v ODS: Dosud nikdo nenapsal celou pravdu, až teď

25.10.2017 9:48

Pakliže se doposud potichu, ale někdy i hlasitě uvažovalo o tom, že by připadala v úvahu koalice ANO a ODS, podle informací ParlamentníchListů.cz je po úterku všechno jinak. Jak jsme zjistili hned z několika zdrojů, případná účast ve vládě s premiérem Andrejem Babišem se pro většinu občanských demokratů jeví jako naprosto nereálná. Důvody? Racionální a pragmatické.

Zásadní zvrat v ODS: Dosud nikdo nenapsal celou pravdu, až teď
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Václav Klaus mladší poskočil v Praze na kandidátce díky kroužkovacím hlasům na první místo

Nejprve informace obecnějšího charakteru. „My máme blízko k ODS, ke hnutí STAN i k Pirátům. Samozřejmě i některé programové věci Tomia Okamury jsou pro nás dobré,“ řekl před několika dny předseda Babiš. Těmito slovy odstartoval kolotoč jednání, po kterých jak Piráti, tak STAN odmítli na jím sestavovaném kabinetu participovat. Následovala rokování s ODS. V těch se teoreticky mohl šéf hnutí ANO opřít o „mladého“ Klause, který ještě před volbami neměl s ANO žádný výraznější problém. Do Babiše takzvaně nešel, špínu nevytahoval a choval se vcelku čitelně. Pro ParlamentníListy.cz posléze k možné podobě vlády dodal, že „voliči dnes rozhodli, a mně tedy nepřísluší vynášet nějaké soudy či komentáře“.

Anketa

Chcete, aby Škromach, Zimola a další lidé blízcí Zemanovi převzali a obrodili ČSSD?

74%
26%
hlasovalo: 6665 lidí

Podle našich informací se ANO ke spolupráci s ODS upínalo. Už před několika měsíci totiž Andrej Babiš, ale i Jaroslav Faltýnek v kuloárech Sněmovny hovořili se zástupci občanských demokratů a diskutovali případnou podobu vlády. Už tehdy měly ParlamentníListy.cz několik poznatků o tom, že o sobě například 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija hovoří jako o budoucí ministryni obrany. Viděli jsme i seznam jmen, koho chtěla ODS nominovat.

Po volbách by se tento plán jevil jako správný. ODS by Babiše „pohlídala“, on by měl dvoubarevnou koalici, která by zajistila 103 křesel a dalo by se vládnout. V ODS ovšem došlo k razantním posunům.

Jako první musíme zmínit, že ke konci listopadu proběhne volba vedení pražské ODS. Pakliže byla doposud mediálně přehlížená, vzhledem k výraznému volebnímu výsledku (99 182 hlasů, 16,22 %) se situace otočila. Na post předsedy se podle našich informací může dostat jak výše zmíněná Alexandra Udženija, tak i zástupce Prahy 4 Jaroslav Míth nebo Jiří Zajac za Prahu 14. Jenomže do hry vstupuje i Klaus junior.

„Podle situace v členské základně, na Facebooku, v médiích je jasné, že s Babišem tohle nemůžeme udělat. Nejen proto, že bychom zažili výrazný odliv členů, ale i proto, že by si hodně lidí zavřelo dveře do budoucnosti,“ konstatoval náš zdroj. Co tím myslel? Pokud by Míth, Klaus nebo Udženija souhlasili a hlasitě se přihlásili ke spolupráci s Babišem, v ODS by se tím de facto pohřbili. Což samozřejmě ani jeden vzhledem k růstu síly a vlivu ODS nechce. Praha dá tedy koalici s Andrejem Babišem stopku.

Ani tím situace občanských demokratů nekončí. Je totiž v lednu čeká kongres, kde se bude volit vedení. A zde přichází na řadu úplně stejná logika. O nejvyšší funkci se logicky bude ucházet Petr Fiala, 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija se bude chtít podle všech našich zdrojů stoprocentně udržet a podřídí tomu vše. Kdo další by je mohl doplnit, o tom se zatím v kuloárech moc nehovoří. A znovu bychom mohli zopakovat, že hlasitá podpora koalice s ANO by znamenala konec jakékoli budoucnosti členů. Babišovi tak nezbývá než čekat. „Co bude za půl roku, nevím, může se stát cokoli, ale nyní je spolupráce opravdu vyloučená,“ uvedly naše zdroje u občanských demokratů.

Jeden z nich ještě dodal, že od soboty slyšel z mnoha stranických úst, že podpora ANO není špatná. Poté, co všem došlo, jaké volby má partaj před sebou a co by se dalo ztratit, se po těchto slovech slehla zem...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …