Zeman vzkazuje Okamurovi: Senátor i prezident jsou full – time joby

23.10.2012 21:15

Funkce by se neměly kombinovat, protože jak senátor, tak i prezident jsou posty, které by měly být vykonávány jako hlavní pracovní poměr. To vzkazuje jezevec z Vysočiny a horký kandidát na Hrad Miloš Zeman jinému možnému prezidentu Tomio Okamurovi. Ten se stal nedávno senátorem a pro svou prezidentskou kampaň má prý své důvody.

Zeman vzkazuje Okamurovi: Senátor i prezident jsou full – time joby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Senátor a prezident. Každá z těchto funkcí je full – time job neboli práce na plný úvazek. Nezastávám názor, že by bylo dobré tyto funkce kombinovat,“ prohlašuje jeden ze dvou favoritů v předvolebních průzkumech, co se přímé volby prezidenta týče, Miloš Zeman. Tak se staví k politické dvojroli Tomio Okamury, jenž vyhrál na Zlínsku post senátora a teď se hrne i do prezidentských voleb.

Jak zrušit Senát

Ostatně na legislativní snahu některých senátorů zákonem zamezit souběh funkcí se proto Zeman dívá pozitivně. Na druhou stranu Senát jako úřad je podle něj zbytečný. „Mnohokrát jsem na různých předvolebních akcích zdůrazňoval, že země s deseti miliony obyvateli nepotřebuje Senát. Také jsem jasně naznačil, že existuje velmi jednoduchý způsob, jak Senát zrušit. Nikoliv ústavním zákonem, ale tím, že v zákoně o státním rozpočtu, jež schvaluje pouze Poslanecká sněmovna a Senát ne, dáte do kolonky výdajů na Senát nulu,“ pousměje se Zeman.

„Do Senátu jdu s naprosto jasnou představou, co chci v základu prosazovat. Jenže znám senátorské hranice. A já svým voličům ve Zlínském kraji slíbil, že na rozdíl od anonymního stranického senátora bude můj hlas slyšet a že udělám maximum, abych své sliby, vize a cíle naplnil,“ napsal aktuálně Tomio Okamura na svém blogu s tím, že kandidatura na prezidenta je jedinečnou příležitostí získat pro svou podporu i lidi z ostatních krajů, což vysvětluje: „A není vůbec třeba volby vyhrát - už jen volební kampaň mi umožní všechna témata diskutovat, předkládat veřejnosti a médiím a získávat pro ně zastánce a hlasy lidí, médií, odborníků, poslanců, senátorů i vlády. To, že bych se stal prezidentem, má relativně omezenou naději. Ale to, že pro své názory získám díky kampani spojence, je jisté.“

Mafiánům vzít majetek a do vězení

Ostatně úspěch Tomio Okamurovi ve volbách do Senátu Zeman přeje. „Každý úspěch hodnotím s obdivem a úctou k tomu, kdo byl úspěšný. Blahopřeji tedy panu Okamurovi, protože ve velice těžké soutěži porazil svého konkurenta, hejtmana Zlínského kraje. Nemohu mu samozřejmě přát úspěch v prezidentských volbách, protože v nich kandiduji i já,“ podotýká.

Jak Zeman, tak i Okamura dali jasně najevo, že chtějí, aby v zemi začal platit zákon o prokázání původu příjmů a majetku. „Na tom se shodneme. Podle mě by neměli jít nepoctivci jen za mříže, ale měl by jim být zabaven i nakradený majetek. Mafiána totiž nejvíce potrestáte nejen tím, že půjde do vězení, ale i tím, že mu zabavíte nakradené,“ míní Zeman.

Najít Čuby v krajích

Krajské volby dopadly podle Zemana pro stranu, v níž je čestným předsedou, tedy pro Stranu práv občanů – Zemanovci (SPOZ) uspokojivě jen v některých krajích. „Velmi si vážím výsledků naší zlínské a pardubické organizace, které překročily onu magickou hranici pěti procent. A protože tam nežije odlišná populace od populace ostatních krajů, tak by měly jiné krajské organizace pracovat lépe a více, protože si za své výsledky mohou samy. Nejsme centralistická strana,“ zhodnotil.

Úspěch bývalého šéfa Agrokombinátu Slušovice, jehož voliči na kandidátce SPOZ ve Zlínském kraji dosadili preferenčními hlasy z posledního místa na první, Zeman kvituje s povděkem. „Na rozdíl od kritiků docenta Čuby jsme vždy říkali, že Slušovice jsou pokračováním baťovské legendy. Kdybychom naši ekonomickou reformu založili na slušovickém modelu tak bychom dopadli daleko lépe, než dnes,“ dodává. V každém kraji podle Zemana existuje místní Čuba, přestože není tak výrazný. Úkolem SPOZ je dle jezevce z Vysočiny takové lidi najít a dát jim podporu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …