Expert TOP 09: Putine, vrať Krym, omluv se a nepřibaluj vojákům na dovolenou tanky. A Ukrajina bude vyřešená

08.09.2014 18:33

ROZHOVOR Přiostření sankcí proti Rusku požaduje naprostá většina členů TOP 09. Ze strany zní také kritika Evropské unie, která se „nemá“ ke společnému, tvrdšímu postoji. Bývalý náměstek ministra zdravotnictví v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz upozorňuje, že nejvyšší prioritou v naší společnosti je zdraví, ale regulační poplatek jsme stále nevzali za svůj - na evropské ideály poněkud pozapomínáme. Pojem obrana svobody a přinášení obětí se podle něj vytrácí.

Expert TOP 09: Putine, vrať Krym, omluv se a nepřibaluj vojákům na dovolenou tanky. A Ukrajina bude vyřešená
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Zajímají Vás i jiné názory, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Přemysla Sobotky,  Johna BokaPetra FialyMaji Lutajgenerála Miroslava ŽižkyPavla ŠafraFrantiška JanouchaJiřího ŠestákaPetra MachálkaCyrila Svobody (z 1. 9.)Vladimíra Hanzelačeských umělcůBohumila DoležalaZdeny Mašínové (z 21. 8.)Jaroslavy Janderové, Michaela RomancovaAnatolije LebeděvaFrantiška LaudátaJany ČernochovéKarla SchwarzenbergaAlexandra KručininaMilana Hulíkadoc. Jaroslava ŠebkaMatěje StropnickéhoRomana JochaHynka Kmoníčkaprof. Václava HamplaMartina Bursíka (z 6. 8.)Vladimíra HučínaJana VidímaJaroslava LobkowiczeGabriely PeckovéDaniela KroupyTomáše ZdechovskéhoCyrila Svobody (z 22. 8.)Františka BublanaJiřiny ŠiklovéKarla HvížďalyJiřího PeheMarty KubišovéPetry ProcházkovéMartina Bursíka (z 23. 6.)šéfky hnutí FemenZdeny Mašínové (z 21. 5.)Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

Jaký máte názor na aktuální vývoj konfliktu na východě Ukrajiny? Vydrží příměří?

Dle aktuálních informací byla v neděli slyšet na některých místech znovu střelba. Příměří je velmi křehké. Situace je výsledkem součtu agrese jedné země, nesrovnatelného poměru sil Ukrajiny a Ruské federace a neochoty Evropanů, respektive jejich vlád zaujmout k situaci mnohem razantnější postoj ihned po anexi Krymu. Protože si je Vladimir Putin této situace vědom, především pak té, že většina z osmadvaceti ministerských předsedů členských zemí EU se obává ztráty voličské podpory, když by začali vysvětlovat, proč je zkrátka důležité, aby Ukrajina mohla jít vlastní cestou, a neptat se přitom Ruské federace, proč je důležité, aby Putin pochopil, že si nemůže jen tak vzít kus země a připojit si ho ke své zemi, aniž by se mu cokoliv stalo, tak je stav takový, jaký je.

K vyřešení situace by natrvalo stačilo, kdyby Putin vrátil Krym, omluvil se, hlídal své hranice, aby nebyly v některých místech děravé jako cedník a aby neposílal své vojáky na dovolenou na Ukrajinu a ještě jim k tomu na cestu přibaloval tanky. To se nepochybně nestane, takže zbývá to druhé, aby Putin alespoň na chvíli uvěřil tomu, že mu to celé nemusí projít jen tak snadno, a zastavil se. Evropa ale, bohužel, zatím dává k tomuto uvědomění jen velmi malý prostor. A z našeho ministerského předsedy a prezidenta republiky musí mít Vladimir Putin dokonce i upřímnou radost, řekl bych.

Nemá být podle Vás Evropa v sankcích proti Rusku tvrdší a hlavně jednotnější?

Ano, má. Evropě zoufale chybí mezi osmadvaceti zeměmi přirozený lídr, který by ostatním uměl vysvětlit, že například ochrana dvou procent českého exportu nám může být za pár let úplně k ničemu, pokud si někdo v Moskvě usmyslí, že by mohl po propojení Ruské federace s Krymem přes Ukrajinu, propojit například Kaliningradskou oblast s Ruskou federací přes Bělorusko a Polsko. Nebo že malé pobaltské republiky připojí zpět ke svému impériu. Náklady pak budou mnohem vyšší než ona zmiňovaná dvě procenta českého exportu.

Anketa

Které mocnosti se nejvíc bojíte ?

9%
77%
0%
3%
hlasovalo: 26761 lidí

Neobáváte se „odvety“ z Ruska ve formě dalších restriktivních dovozových opatření? Nesáhne Vladimir Putin na podniky západoevropských a potažmo i českých společností v Rusku?

Klasické diplomatické řešení zatím nic nepřineslo a Putin se mu spíše svými kroky vysmíval. Ozbrojený konflikt Evropy a Ruska si také nikdo nepřeje. Zbývají vám sankce. Pokud někdo zná lepší řešení, sem s ním. Nedělat nic za řešení nepovažuji.

Pojďme k tuzemské politice. Jak se díváte na působení vašeho stranického kolegy Hudečka při vedení pražského magistrátu?

Pevně věřím, že Tomáš v Praze uspěje, vyhraje volby a že bude moci pokračovat v započaté práci.

Nenachází se TOP 09 - zvláště pak v menších regionech - v situaci, kdy postrádá známé tváře do zastupitelstev? Nebo je podle vás strana „silná v kramflecích“ spíše ve větších městech?

Myslím si, že TOP 09 zvučná jména na kandidátkách neschází. Ostatně kandidátky pro nadcházející komunální a senátní volby jsou toho příkladem. Za měsíc se dozvíme, jak volby nakonec dopadnou.

Vraťme se zpět k mezinárodním otázkám - vidíte nebezpečí celoevropského nebo dokonce světového válečného konfliktu nebo jsou to jen ostrá slova na obou stranách oceánu?

Nikdo z nás takový konflikt nechce. Na druhou stranu Evropa nutně potřebuje číst některé věci bez růžových brýlí. Ruská federace vnímá Západ, tedy i Českou republiku, jako svoji hrozbu již delší dobu. Dokazují to oficiální obranné a zahraničně-politické doktríny Ruska a celou Evropu to nechávalo klidnou. Obranné rozpočty - vyjma čtyř zemí NATO - nedosahují požadovaných dvou procent HDP a pojem obrana svobody a přinášení obětí se v celé Evropě po dlouhém období míru vytrácejí. Myslím, že docela hezky ilustrují tuto situaci poplatky ve zdravotnictví. Pro většinu obyvatel je nejvyšší hodnotou zdraví. Nejsme ale ochotni obětovat ani třicet korun. Co jsme pak asi ochotni obětovat za hodnoty, které nejsou pro mnohé na prvním místě? Toto všechno dohromady považuji za potenciál hrozby pro celou Evropu a je třeba o tom začít mluvit.

Nepodcenili jsme Rusko a Čínu? Spojené státy pokulhávají v kosmickém výzkumu, o zadlužení ani nemluvě. Není to krize západní společnosti a období nástupu jiných „kapitánů průmyslu a ekonomiky“?

Krizi Západu nevnímám jen v jeho ekonomických slabinách, Čína je má a bude mít taky, roste jí konkurence v podobě Indie a pokud nezvýší domácí spotřebu, tak si většina makroekonomů myslí, že rok 2024 rokem Číny jako ekonomické jedničky ještě nebude. Myslím si, že západní země to naopak může probudit.

Jaký máte názor na současnou eskalaci napětí na Blízkém a Středním východě? Nehrozí i tady riziko, že se konflikty spojí a válečná mašinérie zasáhne i Evropu?

To, co se děje na území ovládané islamisty z ISIL je otřesné, a domnívám se, že zde by mohla Rada bezpečnosti OSN dojít k nějakému výsledku a že se všech pět stálých členů Rady shodne, že praktiky ISIL do 21. století nepatří.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…