Prezident Miloš Zeman přichází s „nášupem" po svém projevu v TV. Čtěte jen u nás

29.12.2014 12:14

ROZHOVOR Prezident republiky Miloš Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rozšiřuje a doplňuje své vánoční poselství k národu. Zeman se ohlíží za rokem 2014, ale komentuje i aktuální dění kolem Ruska či Islámského státu nebo problémy kolem přistěhovalectví z odlišných kulturních sfér. Prezidenta Zemana jsme se také například zeptali, kdo ho letos nejvíce naštval nebo co našel pod vánočním stromkem.

Prezident Miloš Zeman přichází s „nášupem" po svém projevu v TV. Čtěte jen u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přednesl ze zámku v Lánech svůj vánoční projev

Anketa

S kterým politikem byste nejraději slavili Silvestra?

3%
4%
0%
1%
0%
79%
0%
0%
hlasovalo: 106606 lidí

Negativní názory na Miloše Zemana v původních materiálech ParlamentníchListů.cz: Fedor Gál, Marian Jurečka, Tomáš Sedláček, Marek Ženíšek (+7.12.) Petr Gazdík, Vladimír Hučín, Jiřina Šiklová, Michael Kocáb  (+ 3.12.) ,Miroslav Kalousek, Miroslava Němcová, Pavlína Filipovská, Jan VitulaMartin Bursík, Jiří Zlatuška, Jan Němec, kněz Marek Orko Vácha, Bára Štěpánová, Jiří Pehe, Džamila Stehlíková, Jan Vodňanský, Jaroslav Hutka, Ladislav Špaček, Táňa Fischerová, Ivan Gabal, prof. Jan Sokol

Pane prezidente, letošní rok byl naplněný důležitými událostmi na domácím i mezinárodním poli. Které z událostí byste ohodnotil jako nejdůležitější či nejpodstatnější pro nás, pro život občanů v České republice?

Je samozřejmě dobře, že už na začátku roku byla vytvořena vláda, která si podle mého názoru až na služební zákon vede vcelku dobře. Jenom doufám, že určité napětí v koalici, které je u každé koaliční vlády přirozené, časem nepřeroste žádoucí mez. Druhou takovou událostí je postupné zlepšování výkonu ekonomiky, byť toto oživování je zatím velice křehké a neměli bychom je přeceňovat.

A třetí, tentokrát zahraničněpolitickou událostí, je jednak občanská válka na Ukrajině a jednak vznik Islámského státu. V obou případech umírají lidé, ale já sám vznik Islámského státu považuji za vážnější, a zejména dlouhodobější nebezpečí.

Při výkonu své funkce se setkáváte s mnoha lidmi, sledujete dění na politické scéně, komentujete vývoj na domácím i mezinárodním poli. Kdo vás nejvíce naštval a proč?

Já myslím, že jako obvykle mě spíše než štvou, rozesmávají někteří novináři, kteří jsou naprosto neinformovaní, což je dáno tím, že tito novináři píší každý den o něčem jiném a každé takové téma přitom vyžaduje hlubokou odbornou znalost, kterou nemají.

Lidé na konci starého roku často bilancují a hodnotí, co se jim za minulých dvanáct měsíců povedlo či nepovedlo. Sám jste několikrát řekl, že jen idiot nemění své názory. Dovolte proto, abych se i vás zeptal, o čem byste nyní při zpětném pohledu řekl, že jste to udělal špatně, anebo že byste to udělal trochu jinak?

Dlouze jsem přemýšlel o tom, zda při jmenování vlády mám trvat na dosavadní praxi, aby mi všichni ministři předložili lustrační osvědčení. Ale musím se přiznat, že ani dnes bych to neudělal jinak, a to je právě příklad rozhodování, u kterého jsem nejvíce váhal.

Už celé roky upozorňujete na nebezpečí islámského fundamentalismu. Letos se poměrně výrazně rozrostla hrozba jménem Islámský stát. S tím však souvisí i imigrace právě z islámských zemí a ukazuje se, že muslimové, kteří dlouho žili v Evropě, se vrací zpět, aby bojovali právě po boku těchto radikálů. Nenastal čas k přehodnocování pravidel pro imigraci z islámských zemí?

Podle mého názoru bychom měli těm, kdo trpí v Sýrii, Iráku nebo v jiných zemích, pomáhat v jejich domovských zemích a nikoliv je zvát sem, kde by se většinou cítili nešťastní, protože jsou to lidé s odlišnou kulturou. Budiž nám příkladem muslimská imigrace ve Francii nebo v Německu, kde se tito lidé nedokázali asimilovat a kde vytvořili svoje vlastní ghetta.

V otázce imigrace (byť z Afriky) se svého času vyjádřil poměrně expresivně tehdejší italský premiér Silvio Berlusconi. V Evropě čím dál častěji zaznívají hlasy, že pokud chceme přežít, nesmíme být tak otevření. Jak byste otázku imigrace z jiného kulturního prostředí řešil? Máme ty loďky potápět, jak řekl Berlusconi, nebo vracet zpět? Anebo je skutečně naší morální povinností všechny přijmout i přes bezpečnostní rizika, jak říká Tomáš Halík?

Na to už jsem částečně odpověděl v předchozí otázce. Poskytnete-li na jejich domácím území trpícím obyvatelům léky nebo potraviny, není to něco, co by narušovalo jejich kulturní identitu. Pokud je přestěhujete do jiného kulturního prostředí, pak jim více škodíte, než pomáháte

Sobotkův kabinet vládne už téměř rok a je skutečností, že zatím se neobjevily žádné výrazné protesty, a už vůbec ne demonstrace nebo skandály, jako u předchozích vlád. Čím to je? Co byste na současné vládě ocenil, a co naopak ministři dělají špatně nebo jen nedostatečně razantně?

Mohu odkázat na svoje vánoční poselství, kde jsem jasně řekl, co na současné vládě oceňuji a co na ní naopak kritizuji. Dovolte, abych si tímto způsobem udělal reklamu na své vánoční poselství.

Jako hlava státu čelíte už několik měsíců poměrně ostré kampani ze strany části politického spektra, některých médií a aktivistů. Ti všichni říkají, že rozdělujete společnost, byť jste slíbil, že ji budete spojovat. Jak to vidíte vy? A nepředpokládám, že budete s jejich argumenty souhlasit, ale je něco – byť detail – v čem mohou mít pravdu?

Vzpomínám si na rok 1999, kdy na Václavském náměstí pod heslem „Děkujeme, odejděte“ byly demonstrace asi padesáti tisíc lidí. Řekli, že tam za rok přijdou znovu. Přišli, ale bylo jich už jenom dvě stě. Tím nepřímo odpovídám na vaši otázku. Abych si mohl vážit argumentů svých oponentů, musí nejenom říci, co nechtějí, ale především co chtějí. A za druhé musí ve svém programu vytrvat, což hnutí „Děkujeme, odejděte“ nedokázalo.

Naši zemi čeká další rok pod vaším vedením ve funkci prezidenta republiky. Kde byste si představoval, aby naše země a naše společnost byla za rok?

Já si přeju postupný přechod ke skandinávskému modelu sociálního státu, který ovšem mimo jiné vyžaduje, aby se nekradlo, tedy aby byla nízká míra korupce. Budu rád, když příští rok bude přijat zákon o prokázání původu příjmů a majetku, který považuji za nejdůležitější antikorupční zákon.

Pozitivní názory na Miloše Zemana v původních materiálech ParlamentníchListů.cz: Jiří Zimola, Vítězslav Jandák, Miloslav Ransdorf, Ivo Strejček, Jaroslav Zeman, Antonín Seďa, Lenka Procházková, Jan Veleba, Petr Hampl, Stanislav Křeček, Veronika Sušová-Salminen, Ivan David, Stanislav Berkovec, Milan Štěch, Irena Ryšánková, Tereza Spencerová, Oskar Krejčí, Jaroslav Foldyna, Zdeněk Troška, Sergej Chelemendik, Martin Pecina, Václav Klaus

A když se podíváte na současné tření v geopolitické sféře, dá se podle vás realisticky říci, kde bude svět na konci roku 2015? Váš přítel Robert Fico řekl, že na 70 procent začne válka v širším měřítku. Co by se muselo stát, aby k tomu došlo? Nebo naopak v prosinci 2015 bude Rusko opět partnerem Evropy a USA a všichni budeme společně bojovat proti nepříteli v podobě Islámského státu?

Válka v širším měřítku už existuje právě díky Islámskému státu. Na druhé straně naprosto nevěřím na válku s Ruskem, protože by to byla sebevražedná strategie z obou stran.

Co byste našim občanům vzkázal do nového roku?

To, co jsem jim řekl ve vánočním poselství. To znamená život naplněný úspěšnou prací, která přináší radost.

Na závěr dovolte osobnější otázku. Můžete se pochlubit, co jste našel pod vánočním stromkem?

Pod vánočním stromkem jsem našel spoustu dárků. Zajímavé knihy, pánskou kosmetiku a mimo jiné také dvě kašmírové šály, které jsem si přál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…