Paní Merkelová, tady je národ! Ne islámu, ne válce s Ruskem, ne Bruselu. Byli jsme na velké demonstraci v Drážďanech

13.01.2015 8:57

REPORTÁŽ My jsme národ. Tohle skandovali příznivci hnutí Pegida, hnutí Vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu, v nočních Drážďanech. Párkrát to vypadalo, že se jejich pochod zvrhne v potyčku s levicovou a anarchistickou mládeží, ale policejní černooděnci utnuli všechny zárodky možných konfliktů.

Paní Merkelová, tady je národ! Ne islámu, ne válce s Ruskem, ne Bruselu. Byli jsme na velké demonstraci v Drážďanech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hnutí PEGIDA proti islamismu i přistěhovalcům v německých Drážďanech


Anketa

"Řekl bych jim: Pokud nedokážete přijmout pravidla hostitelské země (...), vraťte se domů do své původní vlasti." Tak by Miloš Zeman řešil otázku problémových muslimů. Souhlasíte s ním?

99%
1%
hlasovalo: 33673 lidí

S kým také hovořily ParlamentníListy.cz o tragédii v Paříži a o problematice soužití muslimů a většinové populace:

Ředitel Česko-arabského centra Šádí Shanaáh ,ministr kultury Daniel Herman, armádní generál v z. Jiří Šedivý, profesor Stanislav Štech, důstojník Řádu akademických palem, novinářská legenda Jan Petránek, mnohonásobný šéfredaktor Pavel Šafr, poslankyně ODS Jana Černochová, senátor ODS Jaroslav Kubera, emeritní biskupka Jana Šilerová, věřící z Valašska, šéf Společnosti česko-arabské Josef Regner, senátor a někdejší kněz František Bublan

"Tohle je naše země. Nechci, aby má dcera žila v nějakém muslimském státě. Přistěhovalectví by mělo být regulováno, ale vláda na to kašle," řekl Jonas, příjmení neprozradil. To už bylo celé prostranství u skejťáckého parku Lingnerallee v Drážďanech, více než v půlmilionovém městě, plné demonstrantů. Nad hlavami jim vlály německé vlajky, ale i standarty jednotlivých zemí Spolkové republiky Německo. Byl to první pondělní večer po několika teroristických útocích v Evropě.

Ne všechno je nazi

ParlamentníListy.cz byly na místě již dlouho před začátkem demonstrace. To v okolí parkovalo jen několik televizních vozů a nespočet, asi sto, policejních dodávek. Z nich občas vyšli černooděnci, tedy příslušníci pořádkové policie, aby se na chvíli protáhli. Kolem páté se kousek za hřištěm, kde se do té doby producírovalo pár skejťáků, objevilo malé pojízdné pódium podobné mrazícímu boxu. Prostranství osvětlovaly kromě běžných lamp dvě policejní osvětlení. Začali přicházet první aktivisté.

Jeden přinesl transparent, který ironicky upozorňoval na to, co všechno je v Německu nazi. Tedy kytky, ovce, brouci a tak dále. "Přicházejí k nám kriminálníci z islámských zemí. Přijímáme je s otevřenou náručí a oni nám vrážejí kudlu do zad," řekl vzápětí muž s tímto transparentem.

"Dost lidí si v Německu myslí, že jsme nacisti. My se jen bojíme extremistického islámu. Vždyť se podívejte po Drážďanech, kolik je tady asijských restaurací, muslimských obchodů a tak. Nikdo jim nic nedělá. Nicméně přistěhovalců začíná být přespříliš. Chápu, že z nás má Evropa obavy, protože druhá světová válka byla strašná, ale Německo snad už prokázalo, že má tohle za sebou a už s tím nechce mít nic společného. Dnes se zde lidé zavírají za nesouhlas s přistěhovalectvím, za nesouhlas s přílivem uprchlíků z islámských zemí. Vláda by měla jasně říct, kde je hranice. Máme zde vlastní problémy. Lidi na ulici, fetující mládež, živořící důchodce, ghetta a tak dále," sdělil jeden z aktivistů.

Čech mezi demonstranty

Přívrženci protiislámského hnutí Pegida, německy rozvedeno Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes, přeloženo Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu, se poznávají podle černých stužek na klopách. Těch mělo, alespoň co se pod rouškou noci dalo rozpoznat, účastníků demonstrace na bundě málo. Jeden však nesl na dlouhé tyči osvětlenou černou kravatu. Pásky pořadatelů se rozdávaly proti podpisu do seznamu. Byl mezi nimi i muž tmavé pleti, ale na kontakt ze strany Parlametních Listů.cz nereagoval.

Jeden z demonstrantů nesl fotografii současné německé kancléřky Angely Merkelové zahalené do islámského šátku s nápisem: "Paní Merkelová, tady je národ!" Jiní ukazovali nápisy jako "Stop multikulti" nebo "Stop islamizaci země". Lidé nad hlavami nesli i českou, francouzskou, izraelskou, ruskou, polskou, slovenskou a další vlajky. Když se ale reportér ParlamentníchListů.cz zeptal česky vlajkonošů Slovenska, odkud přijeli, slyšel: "Nicht, ich weiss nicht", tedy zhruba přeloženo: nevím, neznám.

Český vlajkonoš se jmenuje David Navrátil a je z Prahy. Účastnil se už minulé demonstrace. "Nesouhlasím s tím, co se děje na Západě, a bojím se toho, aby to nepřišlo i k nám. Podívejte se, co je tady za lidi. Normální občané, ale je asi zřejmé, že podobné akce přivábí i nějaké neonacisty. Tomu nikdo nezabrání. Podporuji hnutí Islám v České republice nechceme, i když nejsem jeho členem. Jen s ním souhlasím," prohásil.

Konflikt s mladými levičáky

Na malém pódiu se mezitím vystřídali dva hlavní představitelé Pegidy. První promluvil její zakladatel Lutz Bachmann. Řekl něco v tom smyslu, že by Němci měli vládnout uvnitř svých hranic a další národy uvnitř svých. "Nicméně tak tomu dnes není. Nechceme válku s Ruskem, nechceme absolutní kontrolu z Bruselu, jsme proti náboženskému fanatismu, jsme proti fanatickému islámu, který přišel do Evropy," dodal. Pak se držela minuta ticha za oběti teroru v Paříži, za oběti teroru islámského radikalismu. Po něm mluvila blonďatá mluvčí Pegidy.

Naslouchalo i pár mladíků oblečených do značky Thor Steinar, kterou si rádi oblékají radikálové z ultrapravice, neonáckové, ale nejen oni. Ostatně demostrace se účastnilo opravdu obrovské spektrum lidí. Důchodci, otcové a matky od rodin, mládež, v menší míře i vyholení skinheads. Zavlála německá vlajka s nápisem: "Respekt a tolerance". Bylo jich dle mého laického odhadu na pětadvacet tisíc, ale jde opravdu o velmi nejistý odhad. Podle některých tiskových agentur jich tam bylo zhruba osmnáct tisíc.

Po proslovech se dav vydal na pochod. Šel kolem policejních kordonů ve směru ulic Waisenhausstrasse a Dr. Külz Ring. Mezi nimi vedou koleje a tam se vše zastavilo. Pochod zastavili policejní černooděnci. Na druhé straně totiž přímo na kolejích sedělo zhruba padesát odpůrců hnutí Pegida. Většině bylo pod třicet let. Řvali, že nacisti neprojdou, že tudy ne. Nakonec byli obkrouženi černooděnci, pochod Pegidy se jim vyhnul a pokračoval dál. "Pegida jsou fašisti," křičeli. Pak, kousek od jejich hloučku, přiletěl dělbuch. Takový ten silvestrovský, mnoho hluku pro nic za nic. Jeden mladík se vytrhl z hloučku, ale byl ihned zastaven policisty.

A nakonec shrnutí

Pochod hnutí Pegida udělal kolečko centrem Drážďan. Na každém kroku ho doprovázel nesouhlas "antipegidistů". Ostatně reportéři ParlamentníchListů.cz se museli legitimovat, když chtěli průvod následovat. Pořádkoví policisté chtěli nejdřív vidět presskarty, pak občanky a pak nás pustili. I ke konci pochodu hrozili přívržencům Pegidy aktivisté z řad odpůrců. Ukazovali vztyčené prostředníčky "fuck off", nicméně je odděloval kordon policistů. Vše proběhlo bez větších problémů, alespoň dle pohledu reportérů ParlamentníchListů.cz.

Protiislámské hnutí Pegida pořádá v Drážďanech demonstrace každé pondělí. V ostatních německých městech je dle oficiálních médií většinou přívrženců Pegidy méně než jejích odpůrců.
Proti hnutí Pegida vystoupila kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratické unie (CDU) a v tiskovém prohlášení uvedla: "Musíme jasně říci, že pravicový extremismus, xenofobie a antisemitismus nesmějí mít v naší společnosti místo." Vláda Německa v tom ale až tak jednotná není.

Hnutí Pegida vzniklo v Drážďanech relativně nedávno. Prvotním spouštěčem jeho akcí byly aktivity takzvaných salafistů, bigotní odnože islámu, kteří v některých německých městech vytvořili hlídky „Sharah policie“. Tyto skupinky vousatých mladíků v oranžových vestách procházely městy a upozorňovaly kolemjdoucí, ale i návštěvníky diskoték, hospod a barů na nevhodné, s koránem se neslučující konání, jako je například požívání alkoholu, tanec, držení nezahalené dívky za ruku a tak dále. Současně se začalo také více mluvit o bezpečnostním riziku, představovaném navrátilci z oblasti bojů Islámského státu, v jehož řadách působí část německých občanů muslimského vyznání.

Nicméně tato demonstrace proběhla po teroristických útocích, při nichž bylo minulý týden ve Francii zabito sedmnáct lidí. Redakce německého listu Hamburger Morgenpost se následně kvůli přetisknutí karikatur proroka Mohameda z fanatiky vyvražděného francouzského týdeníku Charlie Hebdo stala terčem žhářů.


 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …