Pravda a láska za velké peníze aneb Konšpirátori.sk v akci

31.05.2021 18:01 | Komentář

Je až dojemné, jak se mnohá sdružení, pečující takzvaně o boj proti „dezinformacím“ a fake news v médiích a ve společnosti, prezentují jako dobrovolnické – altruistické formace, jimž jde jen o naše kolektivní dobro…

Pravda a láska za velké peníze aneb Konšpirátori.sk v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Slovenska na Pražském hradě

Tentokrát jsme se proto podívali na zoubek slovenskému serveru Konšpirátori.sk, který se s dalšími podobnými subjekty i na území ČR podílí na ostrakizaci určitých nekonformních myšlenek, jejich nositelů, šiřitelů, médií. Konšpirátori.sk byli průkopníky sepisování seznamů webů „šířících prokremelskou propagandu“. K dnešnímu dni jich eviduje 210, mezi nimiž najdeme i portály, jako jsou Kupředu do minulosti Martiny Kociánové, První zprávy či Nová republika europoslance Ivana Davida
 
O tom, že s podobnou aktivitou nebude všechno úplně v pořádku, svědčí i rozsudek okresního soudu z března 2020, který přikázal Konšpirátorům.sk z tohoto pranýře vyjmout na Slovensku velmi oblíbený portál Hlavnésprávy.sk, neboť nebyl shledán žádný důvod k tomu, aby byl tímto způsobem před veřejností dehonestován.
 
Když se chcete dopátrat, kdo vlastně stojí za Konšpirátory.sk, narazíte nejprve na dvě jména; Peter Jančárik a Ján Urbančík. Do roku 2019 web Konšpirátori.sk fungoval mimo běžný právní rámec, teprve poté byl transformován na občanské sdružení (v našem právním řádu spolek) pod IČ: 54115186. Když jej ale chcete najít ve slovenském obchodním registru při Ministerstvu spravedlnosti, neuspějete.
 
Natož abychom se tam dopátrali výročních zpráv a jiných dokumentů, které u podobných neziskovek mají být ze zákona zveřejňovány.
 

Anketa

Do Poslanecké sněmovny může být zvolen občan, kterému je alespoň 21 let. Je tato hranice správná?

hlasovalo: 13200 lidí
A tak se podívejme na jednotlivé šéfy sdružení. Místopředsedou Konšpirátorů.sk, o.s., je Peter Jančárik. Jeho hlavní obchodní aktivity jsou spojeny s reklamní agenturou Seesame, s.r.o. (IČ: 35702931, sídlem Mlýnské nivy 48, Bratislava). Tato firma, jen pro úplnost, fungovala mezi lety 1996–2007 pod názvem Interel, s.r.o. Jančárik se stal společníkem firmy roku 2014. Také zde nám chybí hora podkladů určených ke zveřejnění. Poslední zápis z valné hromady najdeme na obchodním registru z roku 2017, poslední výroční zprávu za rok 2019. K ní je třeba jen říci, že má jen ryze účetnickou podobu, nikterak se z ní nedozvíte, odkud plynou zdroje firmy a jak je pak s nimi konkrétně nakládáno. Nicméně výrok účetního auditora je kladný. Malá chybka – už jsou to dva roky.
 
Na stránkách Konšpirátorů.sk je firma Seesame, s.r.o., prezentována jako jediný partner projektu.
 
Druhý ze šéfíků Konšpirátorů.sk, předseda a jednatel, je Ján Urbančík, pro změnu jednatel jiné reklamky, a to Net Succes – IČ: 44142838, sídlem Lazaretská 12, Bratislava. Druhým jednatelem je Peter Mačinga. Týž pán, který je společníkem a členem představenstva silné mediální skupiny Petit Press, a.s., která jako z udělání sídlí na téže adrese jako Net Succes. Jaký div, Petit Press je spoluvlastníkem firmy Net Succes. Také zde je v OR uvedena poslední zpráva z valné hromady z roku 2017. Přitom výše základního jmění Petit Pressu je v současnosti uváděna na víc než 12 milionů eur. Do jeho portfolia patří například deníky SME, Korzár, regionální týdeníky MY, magazíny Tv svet, Profit a řada dalších. Dlouhou dobu měla důležité vlastnické slovo v Petit Pressu skupina Penta. Roku 2014 část lidí z deníku SME právě kvůli Pentě odešla a založila Denník N. Penta poté prodala část svého podílu manažerům Petit Pressu.
 
 
Nu a do třetice nám ze stínu vykukuje jméno Michaely Benedigové, která je majoritním vlastníkem Seesame, s.r.o., s výší vkladu přes 50 tisíc eur. Jde o jméno možná vůbec nejdůležitější. Benedigová je totiž také předsedkyní správní rady Nadácie otvorenej společnosti. A asi jen tak z nudy též píše pro Denník N. K Nadácii otvorenej společnosti se ještě vrátíme.
 

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
Je třeba si vyjasnit jednu věc. 
 
Konšpirátori.sk, kteří sestavují seznamy nežádoucích webů, tak podle svých slov činí na základě vyhodnocení jejich „hodnotitelského týmu“. Kdo v něm tedy zasedá? Například Alexej Fulmek, generální ředitel a předseda představenstva Petit pressu, Pavol Hardoš, komentátor deníku SME a webu JeToTak (spojeného s Mišo Havranem, rovněž aktivním bojovníkem proti „dezinformacím“). Pro Sme píší i další „hodnotitelé“, Matúš Ritomský a David Tvrdoň. O jasném střetu zájmů můžeme mluvit i u Filipa Struhárika, redaktora Denníku N. Zajímavé je jméno někdejšího šéfredaktora Blesku, funkcionáře TV Nova a TV Joj Vladimíra Mužíka. Najdeme zde i Mariána Zimu, jenž působil dříve v Novém čase, dnes je ředitelem vydavatelství Šport Press. A to nejlepší nakonec: zasloužilým „hodnotitelem“ je nám všem jistě známý Juraj Smatana, někdejší poradce premiérky Ivety Radičové, který už roku 2015 publikoval jako první seznam českých a slovenských webů „šířících prokremelskou propagandu“. Týž Smatana, který bývá hostem TV talk show již zmíněného Mišo Havrana. A věru, jak jsem viděl, notují si jako bratři v triku!
 
Slíbený návrat k Nadácii otvorenej společnosti (NOS), potažmo paní Benedigové, významné představitelce nadace.  
 
Jak se říká, za vším hledej stopu peněz. A tak jsem nahlédl do výroční zprávy NOS za rok 2020 a dočetl jsem se – jaký div, že zdrcující podíl všech příjmů nadace pochází od státu a EU – celkem 860 tisíc eur. Vedle toho jsou uvedeny „ostatní příjmy“ ve výši 320 tis. eur. Úplně dole se však krčí informace nejzajímavější: příjmy od zahraničních právnických osob. Nevěřili byste, ale nejvíc dostala NOS loni od Open Society Fund – cca 280 tisíc eur.
 
Tak to se to pěkně bojuje proti „dezinformacím“, kdo by to nechtěl, že?
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…