Profesor Krejčí k bouři kolem Zemanova projevu v ruštině: Pane Schwarzenbergu, Vy a pobělohorská šlechta...

29.09.2014 7:17

Sankce mají bumerangový efekt, protože obchod funguje oboustranně. Vrátí se i těm, co vyvážejí, a proto jsou sebevražedné, tvrdí politolog a profesor Oskar Krejčí. ParlamentníListy.cz se ho ptaly i na nebezpečí islámu, o němž mluvil prezident Miloš Zeman v proslovu na Rhodosu. Podle politologa má Mein Kampf jasného autora na rozdíl od mapy chalífátu do roku 2020, proto ji dosud nemůže považovat za nebezpečí stejné jako Adolf Hitler, jak je přirovnal právě prezident.

Profesor Krejčí k bouři kolem Zemanova projevu v ruštině: Pane Schwarzenbergu, Vy a pobělohorská šlechta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oskar Krejčí

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory  Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Pavla Žáčka, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla SchwarzenbergaAlexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Martina Bursíka (z 6. 8.), Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka či Džamily Stehlíkové.

Prezident také ve své řeči připomněl utiskování islámských žen, které bývají vyčleněny ze společenského života. „To není porušování lidských práv? Jestli vidíte náboženství, které šíří nenávist, nekřesťanské náboženství, náboženství hlásající, že nepřátelé se musejí zabíjet nebo zotročovat, že všichni nevěřící se mají zabíjet, tak se jedná o civilizaci, nebo anticivilizaci?“ tvrdil v projevu Zeman.

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

Politolog Krejčí upozornil, že křesťané se v historii chovali podobně. „Prezident má pravdu, ale Islám není náboženství, to je sekta, stejně jako křesťané. Stejně jako křesťané vyvražďovali jinověrce. Copak si nepamatujeme upalování čarodějnic? Vyhlazování Indiánů? Holokaust? Copak se křesťané chovali jinak?“ Sám hodlá počkat, až se prokáže původ mapy, neboť může jít o grafickou fantazii. Pak teprve bude bojovat stejně, jako by bojoval proti Hitlerovi. Zatím je to jen na úrovni propagandy s neznámým zdrojem. „Tím nějak nezlehčuji nebezpečí plynoucí z Islamského státu, dodal bych, a to vždy, že jsme si tuto hrozbu vytvořili sami,“ řekl Oskar Krejčí.

Celý text Zemanova projevu ZDE

Politolog: USA podporovaly Tálibán

Vysvětlil, že USA podporovaly Tálibán proti Sovětskému svazu a obrat Tálibánu proti bývalým sponzorům by nás měl poučit, že jde o bojovníky proti Západu. „My si je vytváříme sami, někteří analytici dnes tvrdí, že řada extrémních Islamistů pochází z Evropy, ne z Turecka. Platí, co říká Angela Merkelová. Multikulturismus selhal, ale proč? Protože v našem pojetí reprezentující liberalismus přijímáme každého jako jednotlivce. Nevidíme souvislosti - každý je nositelem kulturních vzorců. Děláme ghetta, vyhlašujeme místa, kde se nesmí nosit hidžáb (šátek zakrývající obličej, pozn. red.), a pak se najednou divíme, že vytvářejí skupiny,“ uvedl politolog a připomněl, že je třeba naučit se dialogu a neodsuzovat náboženství. V každém jsou fanatici i tolerantní lidé.

Oskar Krejčí také reagoval na slova prezidenta o sankcích proti Rusku. Miloš Zeman řekl, že sankce podporují režim, se kterým buď souhlasíme, či nikoliv. Fungují jako vytvoření mýtu o obsazené hradbě, ve které všichni uvnitř jsou přátelé a všichni venku jsou nepřátelé. Brzdí výměnu studentů. „A je nutno říci, že právě mladá generace, která má jiný způsob života, chce, aby byla výměna podnikatelů, cestování anebo výměna kapitálu, protože existence zahraničních investic v různých zemích je mnohem lepší než výměna zboží,“ sdělil Zeman s tím, že čtyřicet let trvající sankce na Kubě se také minuly účinkem.

Sankce jsou sebevražedné

Podle politologa funkční sice jsou, ale zpravidla v jiném smyslu, než je deklarují ti, co je vyhlašují. „Nějakým způsobem někomu ublíží, zpravidla veřejnosti toho státu, například léky se stanou nedostupnými podobně jako v Iráku, sníží se životní úroveň, která by mohla být vyšší, jako třeba na Kubě. Rusku to ztíží přístup k novým technologiím k těžbě ropy nebo plynu, to je bezesporu pravda,“ vysvětlil svůj názor Krejčí, avšak dodal, že jsou zrcadlové. Ten, kdo vyváží, také tratí, takže v tomto smyslu jsou dle jeho slov sebevražedné. V historii jsou případy, kdy sankce změnily chování politických elit zcela výjimečně. Zpravidla se elity naštvou a lid se semkne kolem nich, takže jsou kontraproduktivní a mají bumerangový efekt.

„Sankce nemají domov v Bruselu, ale ve Washingtonu. Amerika má jedenáct a půlkrát menší část obchodu v Evropě než Evropská unie. Tím pádem jsou pro ni i negativní efekty stejnou měrou menší než pro Evropu. Politici, kteří se přizpůsobují americkým požadavkům, ubližují Evropské unii a jednají v rozporu s jejími zájmy,“ prohlásil politolog. Upozornil ještě na důležitější dopad sankcí. Přeruší to nejcennější na globalizaci, tedy prohlubování vzájemné závislosti, která je jediná možná záruka míru. Zastal se tak Ruska. „Rusko je slovanskou kulturou, křesťanstvím nebo sňatkovou diplomacií jednoznačně součástí evropské kultury. Kde by byla evropská kultura třeba bez Čajkovského?“ ptal se Krejčí.

Schwarzenberg: Agenti Lukoilu splnili svůj úkol

Proslov Miloše Zemana na Rhodosu kritizoval například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg: „Teď přichází Rusům velice vhod šílená skupina Islámského chalífátu, která dobývá značné části Iráku a Sýrie a proti níž teď arabské státy spolu s USA vytvořily koalici. Z tohoto vývoje samozřejmě panuje v Rusku nemalá radost, neboť to odvádí pozornost od podprahové války, kterou Rusko vede proti Ukrajině,“ napsal do profilu na sociální síti.

S tím ale politolog Krejčí nesouhlasí. Redakci sdělil, že pro pobělohorskou šlechtu je rusofobie příznačná stejně jako odpor ke všemu slovanskému a Schwarzenberg některé znaky vykazuje. Z Ruska zůstane problém, i kdyby snad neexistovalo. „Rusko není nebezpečné pro nás ani Ukrajinu, je jen třeba vnímat problémy tak, jak jsou. Ukrajinu rozdělenou etnicky, nábožensky i sociálně. Je třeba vystrnadit oligarchy a nastavit reálnou demokracii,“ řekl. Předseda TOP 09 také kritizoval projev Zemana v ruském jazyce a na sociální síti prohlásil, že agenti Lukoilu v jeho okolí splnili svůj úkol. „Asi si nevšiml, že tam Zeman jezdí už sedm let,“ sdělil politolog s tím, že pokud byla jednací řeč ruština, tak musí mluvit rusky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…