Jídlo si vypěstujeme, stroje vyrobíme. Máš smůlu, Obamo. Desetitisíce lidí v Moskvě podpořily Putina

05.11.2014 9:46

REPORTÁŽ Rusko a Krym navždy spolu, Putin znamená velké Rusko, Jsme jedineční. To je jen pár hesel, která včera nesly desetitisíce demonstrantů v Moskvě. Konal se tam totiž na podporu kremelské politiky svátek národní jednoty.

Jídlo si vypěstujeme, stroje vyrobíme. Máš smůlu, Obamo. Desetitisíce lidí v Moskvě podpořily Putina
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Průvod ke dni národní jednoty v Moskvě. Zúčastnilo se ho pětasedmdesát tisíc lidí

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Alexandra Vondry, Petra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (z 28. 10.), Stanislava Chernilevského, Grigorije Paska, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (+ z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Schwarzenberga (z 3. 10.) Miroslava Kalouska, Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.) Karla Schwarzenberga (ze 14. 8.)Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešík (+ z 23. 10.Džamily Stehlíkové či Michala Marka.

„Zažijeme několik krušných let. Sankce uvalené na Rusko Amerikou a Evropskou unií nám dost ztíží život, ale hodně lidí je tady bere jako výzvu k soběstačnosti. Potraviny dokážeme vyprodukovat sami a budeme se muset hodně snažit, abychom uměli vyrobit i tak kvalitní stroje a auta, které dovážíme. My to ale zvládneme," řekl moskevský taxikář Dimitrij. O budoucnost Ruska se nebojí.

Mezi demonstranty

„Podívejte se na tu novou Ladu. Nevypadá vůbec špatně," ukázal na auto popojíždějící v zácpě před námi. Jinak byly na čtyřproudovce vidět jen káry západní provenience. Přestože rubl oproti euru a dolaru znatelně oslabil, prý jde jen o dočasnou záležitost. Hospodářství se tomu podle něj za několik let přizpůsobí a exportéři ze Západu zapláčou nad výdělkem. Putin prý Rusy z dnešní nejistoty vyvede.

Centrum Moskvy bylo plné zátarasů. Sváteční den národní jednoty byl totiž v plném proudu. Na Tverské ulici se už od rána scházely skupinky demonstrujících. Nedaleko sochy zakladatele Moskvy, knížete Jurije Dolgorukého, nesli chlapi modré vlajky „Oficíři Ruska", jinde se zase s lidmi fotil medvědí maskot oblečený do trička s nápisem „Svou tajgu nedám!" Hodně lidí mělo na klopě oranžovočerné svatojiřské stuhy, znak vojenské cti.

Projít centrem města představovalo menší bojové cvičení. Někde stály bezpečnostní rámy a policisté byli pány situace. Reportéra ParlamentníchListů.cz donutila mladá policistka, aby ukázal, že má funkční fotoaparát. „V atrapě foťáku se dá leccos pronést," znělo vysvětlení. V obchodech se suvenýry se prodávají hlavně trička s „hrdinou dne" Vladimirem Putinem. Na jednom je třeba zobrazen jako džudista, který kopem knokautuje amerického prezidenta Baracka Obamu. A nápis? „Naše odpověď na sankce USA!"

V hotelu Metropol

Z těch starších sovětský diktátor Josif Stalin, čínský diktátor Mao Ce-tung, anglický dramatik George Bernard Shaw. Z těch mladších britský muzikant Elton John, americký král popu Michael Jackson či francouzští herci Gérard Depardieu a Pierre Richard. To je jen pár slavných osobností, jejichž fotografie visí ve čtvrtém patře luxusního a historického hotelu Metropol. Ti všichni zde byli ubytováni.

V jeho foyer v předvečer svátku postával i ideolog takzvaného euroasijského hnutí Alexandr Dugin. Vypadá trochu jako Rasputin a pro Západ je zosobněním Antikrista. Jeho ideologie je jen těžko popsatelná. Dost se v ní mísí prvky ruského nacionalismu, militarismu, pravoslaví, marxismu a antiamerikanismu. Trvá na třídním boji s tím, že bojuje za ruskou třídu, což má jak metafyzický, tak i mystický rozměr. Usiluje o znovupřipojení někdejších zemí SSSR k Rusku a má blízko právě k Putinovi.

Do hotelu přišel Dugin na rozhovor s šéfredaktorem německého národně konzervativního časopisu Zuerst Manuelem Ochsenreiterem. Rozhovor s ním přinesou ParlamentníListy.cz zanedlouho. Při té příležitosti se s Duginem setkal místopředseda české Národní demokracie Ladislav Zemánek. Ruský politolog prý velmi pozitivně hodnotil podporu Ruska ze strany určitých evropských politických kruhů a médií.

Zpět v proputinovském pochodu

„Nedávno jsem byl na dovolené na Krymu. Od časů Sovětského svazu se tam nic nezměnilo. Jen přibylo pár nových baráků, které si tam vybudovali ukrajinští oligarchové. To je všechno. Na Krymu je třeba mnoha investicí a Rusko mu je dá. Je totiž naším územím, ať si říká kdo chce, co chce," sdělil Ivan, jeden z demonstrantů v pochodu za národní jednotu, s tím, že si tam všichni polepší. Třeba vojáci na penzi, jimž se dvojnásobně zvedne důchod.

Nad průvodem se zvedl obrovský balón s ruským medvědem. Na okraji vystavovali dva malíři své obrazy. Na jednom je namalována mešita, nad níž vychází slunce, za nímž se zvedá k letu dvouhlavý orel se třemi korunami, tedy státní znak Ruska. Na poblíž stojící obrovské obrazovce se objevovali ruští hrdinové anebo vynálezy, které Rusko dalo světu. Malá holčička pod ní mávala praporem „Uvědomělé Rusko".

Den národní jednoty za prezidenta Putina nahradil zrušené oslavy bolševické revoluce. Svátek má připomínat lidové povstání v Moskvě roku 1612, při němž byli z Ruska vyhnáni polští uchvatitelé. Dřívější svátek ruských nacionalistů se ale změnil v ukázku jednoty a podpory politiky Vladimira Putina. Moskvou se kvůli němu ale nedalo vůbec projet. Všude jen samé zátarasy, všude obrovské tlačenice. Život v neustálém „protlaku" je bohužel pro Rusy typický. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …