Advokátka Hustáková, „skutečná přítelkyně Ruska“: Putin odmítá zničit svou zemi, jak to na rozkaz USA děláme my. Schwarzenberga si nevážím, protože ho znám

10.12.2014 11:26

ROZHOVOR Rusové nikdy nebyli a nebudou loutkami někoho jiného jako evropští politici, kteří v zájmu USA likvidují vlastní ekonomiky. Pro ParlamentnílListy.cz to říká pražská advokátka a znalkyně Ruska Miroslava Hustáková, která má v největší zemi světa četné kontakty. Doktorka Hustáková, jinak též správkyně facebookové skupiny ,,Skuteční přátelé Ruska" je přesvědčena, že by Miloše Zemana lidé zvolili prezidentem i nyní. Schwarzenberga by prý nikdy volit nemohla, protože zná jeho praktiky na základě vlastní zkušenosti.

Advokátka Hustáková, „skutečná přítelkyně Ruska“: Putin odmítá zničit svou zemi, jak to na rozkaz USA děláme my. Schwarzenberga si nevážím, protože ho znám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Anketa

Koho byste volili v 1. kole prezidentské volby? (anketa je čistě orientační, žádný kandidát ještě nepotvrdil účast ve volebním klání; hlasování probíhá od 9.12.2014)

hlasovalo: 67640 lidí

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Miroslava Kalouska (+ z 2.10.), Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3.10.) + (ze 14.8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (+ z 6. 8. a z 23. 6.), , Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9. + 8.12.) Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), Džamily Stehlíkové (21.11.) či Jana Vituly

Paní doktorko, v posledních zhruba dvou měsících se výrazně vzedmula vlna protestů z řad některých komentátorů mediálně cílených útoků na prezidenta Zemana. Nejdřív kvůli návštěvě Číny, pak kvůli pár sprostým výrazům v Hovorech z Lán i údajnému "tlumočení" ruské propagandy v Česku. Může si za to prezident sám, anebo jde o něco, co bylo záměrně podněcováno z některých kruhů? Pokud ano, kdo má největší zájem na štvanici na prezidenta? Ostatně jen těsně před první vlnou protestů se objevil průzkum, který ukázal rostoucí popularitu hlavy státu a po řadě protestů byl pohotově vydán nový, který ukazoval strmý pokles…

Pokud prezident Zeman bude pokračovat v tom, že se bude stále snažit pomoci vyvést ČR z ekonomických problémů, bude pro nás nadále hledat trhy tam, kde skutečně jsou, a ne tam, kde nejsou, jak si přejí USA a EU, tak problémy mít bude, a je jedno, co a kde bude říkat. Rčení „kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde“ naprosto lapidárně vystihuje současnou prezidentovu pozici. Vezměme si například Čínu, která je největším věřitelem USA, a tak o ní americký prezident Barack Obama tvrdí, že je na rozdíl od Ruska velmi spolehlivý partner. Tady se mu divadýlko kolem „dodržování lidských práv “ nevyplatí, takže je nehraje. U nás jsme ale mohli po příletu prezidenta Zemana do Číny sledovat v České televizi přihlouplou reportáž o tom, jak návštěva našeho prezidenta ohrožuje pověst pohádkového krtečka, o jehož postavičku projevili Číňanéi obchodní zájem. V době, kdy v naší republice žije zhruba milión lidí na hranici chudoby, jde přímo o symbolickou reportáž, která charakterizuje úroveň zpravodajství naší veřejnoprávní televize. Ohledně korektnosti PR světa vím své už řadu let. Zhruba před 15ti lety se vrátil z vazby jeden můj klient – velký podnikatel z Moravy, přičemž jsem se zúčastnila schůzky, kde nám bylo nabízeno jeho mediální očištění. Vyslechli jsme podrobnou přednášku o tom, jak pracují naše média. Vzpomínám si, jak PR pracovník systém označil jako „ Komanického kolečko “. Díky této osvětě sleduji celá léta řízenou likvidaci mnoha politiků, kdy se občan ze zdánlivě na sobě nezávislých zdrojů dovídá totéž. Stačí sledovat například lištu na ČT 24, která by měla sdělovat opravdu nejdůležitější informace daného dne. Často se tam objevují hlouposti, ovšem jen zdánlivé, protože bohužel nic z toho není náhoda. Kdyby průzkumy u nás byly korektní a neměly by v prvé řadě za úkol ovlivňovat veřejné mínění, tak by nemohly pár dní před prezidentskými volbami sdělovat, že vyhraje kandidát Fischer.

Z druhé strany, nelze říci, že si minimálně do jisté míry za tyto veřejně projevované vlny nesouhlasu může Miloš Zeman sám? Třeba po odvysílání oněch Hovorů z Lán řekl, že to nebyla náhoda a měl vše připraveno. Navíc novinář Erik Best připomněl jeho slova stará asi měsíc pronesená ve Střepinách na TV Nova, kdy prezident řekl, že se mu stýská po protestech voličů Karla Schwarzenberga. Co si o tom myslíte? A jsou to nyní jen protesty "knížecích" voličů, nebo může mít pravdu herečka Pavlína Filipovská, "že dnes nikdo nepřizná, že Zemana jako prezidenta volil"?

Pokud bude Miloš Zeman stále při síle, tak z něj kladeče věnců nikdo neudělá. Vždy se bude snažit ovlivňovat politiku v zemi a využije k tomu všechno, co má k dispozici. Svým promyšleným projevem donutil lidi přemýšlet, jestli je normální, aby osoby, co si na veřejnosti strkají kuřata do přirození a řvou v Chrámu Krista Spasitele – symbolu obnovených náboženských svobod v Rusku, měly být kvůli tomu pokládány za politické vězně, či nikoliv. Čechům nastolil otázku, kdo to vlastně byl vyznamenán cenou Václava Havla. Prezident Zeman učinil vše záměrně a ukázal licoměrnost pravdoláskařů, kteří sprostá slova knížete s poníženou pokorou přehlížejí, a pokud některé z nich vysloví Miloš Zeman, tak hned rozdávají červené karty. Pavlína Filipovská má právo na svůj názor, ale mýlí se, protože já přiznávám, že jsem Miloše Zemana volila a nepochybně by byl zvolen i nyní. Naši zemi netvoří jen pražská kavárna. Karla Schwarzenberga bych nevolila nikdy, protože jeho praktiky znám. V pracovním sporu proti němu jsem zastupovala jeho nezákonně vyhozeného správce panství, a protože jsem vyhrála, platil mi náhradu nákladů řízení. U takového sporu se nemůžete vyhnout zjišťováním informací, které vás zbaví iluzí.

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Po několikatisícové demonstraci s červenými kartami na Národní třídě 17. listopadu se začaly šířit spekulace, že se na tom nějakým způsobem podíleli Američané či přímo americká ambasáda. Krátce poté pak Institut Rona Paula, amerického kongresmana, vydal článek, v němž varuje, že na Česko zaostřila pozornost americká Národní nadace pro demokracii a její šéf "car převratů" Carl Gershman s cílem zbavit se nepohodlného prezidenta Zemana. Jak to vnímáte?

Asi bych mohla odpovědět vtipem, jestli víte, proč v USA zatím nebyl žádný převrat? No protože tam nemají americkou ambasádu. Kdyby neexistoval facebook a nezávislý internet, tak se jim to pomalu začalo dařit i u nás. Máme ale obrovské množství jiných zdrojů, které tito samozvaní bojovníci za demokracii nejsou schopni ovládat tak, jak tomu bylo třeba před 15 lety. Lidé si posílají články a odkazy z youtube prostřednictvím e-mailu, zjišťují si informace sami, jak jen to jde. Vědí, že jim oficiální média lžou. Na druhé straně mohutné antiruské kampani výrazně napomáhá samotné Rusko svojí pasivitou. Tento fakt kritizuje Žirinovskij a má bohužel pravdu. Rusové na rozdíl od USA zaujali opačnou strategii, což je také špatně. Ruský velvyslanec raději ani neobjíždí hejtmany, aby se mu nevyčítalo, že také zasahuje do vnitřní politiky naší země. Představovala bych si mnohem vyšší aktivitu v oblasti poskytování informací o Rusku s českým překladem. Kvůli velmi nedostatečnému toku informací s překladem do češtiny vznikly facebookové skupiny, které toto alespoň částečně nahrazují, a v jedné z nich „Skuteční přátelé Ruska “ působím i já.

Naopak právě nedávno byl na návštěvě v USA premiér Bohuslav Sobotka, a jak uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, byl tam rovněž miliardář Zdeněk Bakala. Sobotka ve Spojených státech kritizoval českého prezidenta, mluvilo se o politice lidských práv a Václavu Havlovi. Před tím ale v podstatě s názory Miloše Zemana ohledně sankcí a dalších zahraničněpolitických otázek souzněl. Co za tou změnou postoje hledat? Jak jste si to vysvětlila ?

Co se týče premiéra Sobotky, tak si raději nevysvětluji už vůbec nic. Jeho chování je výsledkem průsečíku tlaků na něho kladených a konečnou podobu může vidět každý vnímavý jedinec. Premiér Sobotka svůj vlastní názor vůbec nemá, a pokud přece jen omylem nějaký vysloví, je schopen jej okamžitě změnit. Poté, co sdělil, že není problém a dá záštitu na turné Alexandrovců, otočil a bez zjevné příčiny, kdy se nic politicky významného nestalo, podlehl politickým tlakům a záštitu odmítl. Slovo dělá muže, takže premiéra Sobotku hodnotím asi tak, že ho neberu vážně.

V neděli se na Kavčích horách konala demonstrace proti údajné manipulaci a lži České televize, respektive její redakce zpravodajství, která podle demonstrantů nevysílá pravdu a záměrně manipuluje s občany, kteří si ČT platí. Podle pořadatelů byla poslední kapkou k manifestaci cenzura prezidentova projevu, kdy v Událostech došlo k vystřihnutí negativní zmínky o Zdeňku Bakalovi ze Zemanova proslovu. Někteří na ČT podávají stížnosti, objevuje se řada návrhů, jak situaci řešit... Existuje ale podle vás nějaký efektivní scénář, který by zajistil, že lidé jako koncesionáři budou mít nad ČT přímou kontrolu? Jak jste s prací veřejnoprávní TV spokojena vy sama?

Zpravodajství ČT už sleduji minimálně, neboť si chci zachovat duševní zdraví. Umíte si představit, jak by vypadaly zprávy, kdyby se například Vrbětice nacházely pod Moskvou a opakovaně tam vybuchoval muniční sklad? Jistě bychom se dozvěděli, že je to typická ukázka stavu ruské armády, a protože je už tímto velmi nebezpečná, mělo by se zvážit, zda by na ni NATO nemělo preventivně zaútočit. Řešení nekvalitního zpravodajství spočívá v penězích. Nelze takovému kolosu ponechat možnost hospodařit tak, jak hospodaří. Hrají si na stát ve státě, ale peníze mají díky povinným poplatkům ze strany veřejnosti, takže nakládání s nimi musí důsledně kontrolovat parlament. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání vykonává svoji činnost zjevně bezzubě. Personální činnost ve zpravodajství ČT mi připomíná holding jednoho mého klienta, kde všechny dceřiné společnosti řídily krásné, štíhlé ženy s dlouhými vlasy, ovšem kdyby mu záleželo i na tom, co mají v hlavě, tak by býval nezkrachoval. Pokud jedna z mnoha suverénních mladých televizních tváří sdělí, že druhá světová válka byla zahájena útokem SSSR na Polsko, nejen, že nemá v ČT co pohledávat, ale svědčí to o celkové úrovni pro mnohé diváky hlavního informačního kanálu.

Ruský prezident Vladimir Putin během nedávné návštěvy Turecka oznámil konec projektu South Stream, což následně potvrdil i šéf Gazpromu Alexej Miller. Jaké to bude mít důsledky pro Rusko a pro EU? Koho to nejvíc poškodí?

Poškodí to celou EU, protože místo Ukrajiny jsme si vyrobili nového potenciálního vyděrače, a sice Turecko. To bude mít na hranici s Řeckem hlavní kohoutek pro celou EU, a protože Bruselu nebylo Turecko po celá desetiletí dost dobré, aby se stalo členem EU, tak nám jistě nic nedarují. Bulhaři promeškali historickou možnost, jak si vylepšit bídnou ekonomickou situaci, podlehli tlaku USA, a tak místo země, která zajišťuje tranzit, bude Bulharsko pouhým odběratelem ruského plynu. Jižní část Evropy nebude mít přímé dodávky plynu z Ruska do EU, protože prostředníkem bude Turecko. Brusel už oznámil, že poškozeným členům EU žádné kompenzace dávat nebude. Panu McCainovi budou „děkovat“ ještě naše děti.

Ve čtvrtek Vladimir Putin pronesl každoroční bilanční projev před ruským parlamentem, kterému věnovala pozornost nejen ruská, ale obecně světová média včetně českých. Novinářka Petruška Šustrová projev komentovala slovy, že Putin je člověk 18. a 19. století, který vidí kontinuitu v pokračování imperiální politiky a bere Rusko jako velkého bratra, který reaguje silou na ty, kdo ho neposlouchají. Podle Šustrové Putin nechápe vztahy v 21. století. Co si o tom myslíte?

Přeji Petrušce Šustrové dlouhý život, aby se jí podařilo pochopit, co Putin pro Rusko ve skutečnosti znamená, kam je vede a dovede. Putin je Rus a ti v 18., 19., 20. ani ve 21. století nebyli a nebudou nikdy loutkami někoho jiného, nebudou sloužit zájmům jiných zemí, ale pouze svým. Jako hosta vás v Rusku uvítají tak jako nikde jinde. Pokud přijdete jako okupant, prostě vás vyženou. V tom se právě Putin liší od evropských politiků, kteří v zájmu USA likvidují ekonomiky vlastních zemí. Pokud si paní Šustrová představuje vztahy v 21. století tak, že na koho ukáže USA, ten poslechne rozkaz i k sebezničení, tak to Putin opravdu nikdy nepochopí a nebude akceptovat.

A jak jste vy sama řeč ruského prezidenta vnímala? Co považujete za nejdůležitější? A překvapil vás Vladimir Putin v něčem?

Putinův projev dal jasné hranice, jak je možné se s Rusy bavit. On nemá populistické velkoústé projevy, ve kterých by se snažil sdělit, že jsou Rusové nejlepší, a pokud se jim nedaří, tak za to může někdo jiný. Mluví vždy jasně a věcně. Takhle vystupuje pokaždé a nebyla v tom žádná změna oproti jiným projevům. Přesně sečetl miliardy, které od Ruska dostala Ukrajina. V této souvislosti řekl, že nevyhoví žádosti Bruselu, aby Rusko Ukrajině nadále pomáhalo, neboť mu bylo sděleno, že snaha Ukrajiny o vstup do EU je čistě její věcí, přičemž ekonomické spojení s Ruskem Brusel nezajímá. Putin připomněl, že pokud je pro řadu zemí Evropy samostatný vývoj něco, co už ztratily, tak pro Rusko je to jediná forma žití. Řekl, že nikdy nepůjdou cestou xenofobie, hledání nepřátel, protože to je známka slabých. Rusko je ale silné. Putinův projev byl v některých částech dosti kritický, nebál se říci, že například vzdělávání má takové mezery, že ve školních vědomostních soutěžích porazili studenti ve věku od 14 – 17 let studenty univerzit. Díky tomu vytvořil prezidentský grant pro nadané studenty ze sociálně slabých rodin, kteří za peníze státu mohou rozvíjet svůj talent, ovšem za podmínky, že určitou dobu po ukončení studií budou muset pracovat na území RF.

Slýcháme, že se plánuje nárůst domácí výroby, podpora průmyslu, přeorientování hospodářství na pacifický region. Má ruská vláda dost kapitálu (vlastního z rezerv či půjček nebo čínského), aby masivní investice zvládla?

Putin v projevu sdělil, že navrhuje poprvé a naposled provést plnou amnestii kapitálu, který se vrátí do Ruska. Umožňuje, aby Rusové, kteří si své peníze dají do Ruska, nebyli dotazováni státními orgány jakéhokoliv typu, jak k nim přišli. Určitě ví, proč to dělá, nepochybně umí odhadnout, kolik kapitálu přijde do Ruska zpět, a nedělal by to, kdyby se na tom s oligarchy předem nedohodl. Oligarchové, kteří se snažili s Putinem domluvit, jako například Abramovič, dopadli vždy lépe, než ti, kteří nechtěli, jako např. Berezovskij. Ten se v minulosti veřejně chvástal, že Putin za několik měsíců nebude, a následně byl skutečně spáchán na tehdejšího premiéra Putina atentát, ale dnes je tomu naopak. Nežije Berezovskij, zemřel po několika letech od atentátu na Putina ve Velké Británii a česká média o tom podrobně informovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…