Jan Petránek k průjezdu konvoje USA a ke svržení Porošenka: Dejme si pozor na...

24.03.2015 16:57

POLITOLOGOVÉ Mezi Čechy to bublá stále víc. Aktuálně je důvodem k rozepřím to, jaký postoj zaujmout k průjezdu amerických vojsk přes naše území. Jedna skupina to respektuje, či dokonce vítá, druhá je připravena protestovat a vyjadřovat všemi možnými způsoby svoji nevoli. Dokonce se objevovaly i hlasy o tom, jak moc se tím, že vláda průjezd povolila, blížíme situaci v roce 1968. ParlamentníListy.cz se proto zajímaly o to, jaký názor má na věc zkušený novinářský zpravodaj a komentátor Jan Petránek.

Jan Petránek k průjezdu konvoje USA a ke svržení Porošenka: Dejme si pozor na...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Petránek

"Je to takový lakmusový papírek, který skutečně odráží diferencovanost naší společnosti. Pro sociology se domnívám, že jde o naprosto výborný studijní materiál k tomu, aby mohli zkoumat důvody a způsoby chování lidí. Osobně to vše ale spíš považuju za pouhou teatrální epizodu, která odhaluje v postoji společnosti často i neznalost historie a dějinných souvislostí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petránek. Podle něj je proto naprosto zcestné, pokud se někdo snaží ohlášený plánovaný průjezd armády přirovnávat k tomu, co zažili Čechoslováci v srpnu roku 1968.     

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Jana Šinágla (z 22.3.), Pavla Šafra (z 21.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Romana Jocha (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.), ,  Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Kroupy , Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, Jiřího Zlatušky, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaMiroslavy Němcové , Jakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva, Alexandra Kručinina, či Jana Vidíma

Českem projede 500 vojáků

Připomeňme, že konvoj americké armády se vrací ve třech kolonách ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) v Pobaltí. Příští týden v úterý se všechny tři kolony setkají v Praze-Ruzyni, kde vojáky čeká den volna a příprava vozidel, jichž je celkem 118, na další přesun. Celkem půjde o 518 vojáků, ti mezi těžkou technikou budou mít například osmnáctitunové transportéry Stryker.

To, že se konvoj vydal na tak dlouhou cestu, navíc veřejně, souvisí s vývojem krize na Ukrajině a stále více vyhrocenějšími vztahy mezi Ruskem a Západem. I když ho Jan Petránek nepovažuje za nic zásadního, je prý třeba si všímat toho, že zatímco mnozí rozhádaní Češi řeší, jak proti konvoji protestovat, jsme svědky velkého dramatu, které se rozehrává opět na Ukrajině.

Petránek: Všímejme si raději dramatu na Ukrajině, které se dál rozvíjí hodinu od hodiny

"Je jisté, že Češi se nyní shodují alespoň v tom, že by na Ukrajinu neměly být dodávány zbraně a měla by se hlavně hledat mírová a diplomatická řešení. Každou další dodávkou zbraní bude docházet k tomu, že se bude rozpoutávat stále víc hlavně občanský konflikt mezi Ukrajinci samotnými. Že v něm již vůbec pak nemusí jít o jihovýchodní Ukrajinu (a Krym), je víc než jasné,“ říká Petránek. Ten pravidelně sleduje i aktuální zpravodajství z několika ruských televizí. Proto upozorňuje i na další zajímavé momenty, které mohou situaci na Ukrajině, ale i v Rusku posouvat.

"Pokud sleduju v moskevské televizi rozhovor amerického velvyslance, který vyzývá k tomu, aby byl ponechán u vlády na Ukrajině Petro Porošenko, může to znamenat, a zřejmě tomu tak je, že byli po celou dobu v úzkých kontaktech a že tudíž Spojeným státům záleželo a záleží na tom, aby Porošenko u moci zůstal. Jenomže ty snahy o svržení i jeho vlády jsou viditelné. To celou situaci jen přiostřuje, poněvadž vlastně nikdo neví, kdo bude Ukrajině vládnout třeba již zítra. I v souvislosti s aktuálním dalším hospodářským vývojem ve světě je to velice nebezpečné. Nikdo nemá pod kontrolou různé ozbrojenecké skupiny a oddíly – jen těžko lze odhadovat, jak by se při obměně vlády zachovaly. Věřit v to, že se samy nějak odzbrojí, snad ani nelze,“ upozorňuje dál zkušený komentátor a novinář Petránek.

Pozor na oligarchu, který má zřejmě moc zvrátit zásadně poměry

V této souvislosti poukázal na možnou další významnou roli v Rusku nenáviděného Ihora Kolomojského. Jde o ukrajinského oligarchu s izraelským pasem. Netajil se již v minulosti tím, že vyhlásil hon na proruské aktivisty, známý je využíváním ozbrojených militantů. Právě s ním, jak upozornil Jan Petránek, přitom nyní v moskevské televizi vedl rozhovor americký velvyslanec.

Ihor Kolomojskij odmítá také označování lidí na EuroMajdanu za fašisty, neonacisty či antisemity, jak se často ozývá z opačného tábora. On naopak údajně jedinou hrozbu vidí v Rusku a zejména v jeho prezidentovi Vladimiru Putinovi.

To, že takováto osoba může být v blízké budoucnosti jistým rizikem pro další zvrat poměrů v zemi, potvrzuje i to, že finanční magazín Forbes o Kolomojském už v červenci 2013 napsal, že je na Ukrajině známý svými žoldáckými polovojenskými skupinami. "Již v té době měly prý stovky vyzbrojených radikálů,“ podotkl Petránek.

Americká armáda projede naším územím příští týden

A tak lze na závěr se zkušeným a ostříleným novinářským matadorem souhlasit v tom, že průjezd americké armády Českou republikou je spíše banalitou.

Nyní se česká armáda i policie připravují na průjezd amerického armádního konvoje Moravou. Tam totiž překročí Američané naše hranice poprvé. Konvoj americké armády bude Českou republikou projíždět od 29. března do 1. dubna. Bude rozdělen na tři části - dvě projedou Čechami, třetí Moravou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…