Slavný cyklista ze Senátu: Prezident je svůj, chce abychom byli svobodní. Jsem přesvědčen, že na Ukrajině ruská vojska nejsou

01.02.2015 14:17

ROZHOVOR Jako reprezentant Československa sváděl líté souboje při etapách Závodu míru, tehdejšího největšího amatérského cyklistického podniku. Památné je jeho vítězství v etapě do Kyjeva pár hodin po výbuchu Černobylu. Na což doplatil zdravotními problémy. Dnes Jozef Regec kolo vyměnil za kravatu a svádí souboje politické v Senátu, kde je členem klubu Strany práv občanů.

Slavný cyklista ze Senátu: Prezident je svůj, chce abychom byli svobodní. Jsem přesvědčen, že na Ukrajině ruská vojska nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jozef Regec

ParlamentníListy.cz se ho ptaly na výroky prezidenta Zemana ohledně Islámského státu, ukrajinský konflikt a podíl Ruska v něm, či na znovuobnovení Závodu míru.

Prezident Miloš Zeman v projevu u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi vyzval ke společné mezinárodní vojenské akci proti Islámskému státu. Souhlasíte s ním?

Ano, souhlasím s panem prezidentem a jeho výzvou ke společné mezinárodní vojenské akci proti Islámskému státu.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Svobody, Marka Ženíška (z 26.1.) (+ ze 14.1.) , Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Romana Jocha (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.) Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského, Miroslava Kalouska ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Jiřího Wolfa, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jefima Fištejna, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Grigorije Paska (+21. 10.) Michaela Kocába (z 3.12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaKarla Schwarzenberga (z 3.10.) + (ze 14.8.)  Petra Pitharta, Ivana Gabala, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyMartina Bursíka (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), , Karla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Jiřího Peheho (z 11. 9.),  Jiřího Pospíšila, Přemysla SobotkyJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, českých umělců Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové (+ z 24. 10.Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc.  Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše ZdechovskéhoFrantiška BublanaKarla Hvížďaly, Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka (+ z 23. 10.), či Džamily Stehlíkové (21.11.)

Hodně se v poslední době diskutuje o přijímání uprchlíků právě i v souvislosti s terorem Islámského státu či válkou v Sýrii. Jak má postupovat Česká republika? Přijímat uprchlíky či raději třeba finančně podporovat uprchlické tábory v okolních zemích?

Byl jsem osobně v utečeneckém táboře v Jordánsku a domnívám se, že je zapotřebí důrazně zatlačit na Evropskou unii, aby pomohla humanitárně všem uprchlíkům. Přesun uprchlíků do naší země neschvaluji.

Další konflikt, který u nás hodně sledujeme, je na Ukrajině. Je v něm zaangažováno i Rusko. Zaujímá Evropa správný postoj k Rusku v této věci, tedy tlak prostřednictvím sankcí?

Jsem bytostně přesvědčen, že ruské vojsko není na území Ukrajiny a nesdílím postoj ministra zahraničních věcí Zaorálka a jeho výroky na půdě Evropského parlamentu k sankcím vůči Rusku.

Ještě se vrátím k prezidentovi. Vy jste podepsal v listopadu dopis senátorského klubu SPO pod názvem Slova pana prezidenta jsou hrubá, ale pravdivá. Kritici prezidenta však tvrdí, že je proruský. Je takový podle vás?

Pan prezident je hlavně svůj a nemyslím si, že je jenom proruský. Jde mu hlavně o to, aby naše země byla nezávislá a svobodná.

Vy máte s Ruskem i Ukrajinou osobní zkušenost. V době Sovětského svazu se tam v roce 1986 jely úvodní etapy slavného Závodu míru a vy jste jednu z nich vyhrál. Potíž je v tom, že se jelo pár hodin po výbuchu Černobylu. Nemáte z toho nějaké zdravotní následky?

Ano, závodil jsem v roce 1986 v Kyjevě. Na Závod míru mi zůstaly krásné vzpomínky. Bohužel, zdravotní problémy mám, ale díky včasnému zjištění a rychlému zákroku skvělých lékařů v Brně jsem se z problému  dostal.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Jak to bude se Závodem míru? Slyšel jsem, že jste vyvíjel nějaké aktivity pro znovuobnovení tohoto cyklistického závodu?

Je to pravda, chtěl jsem moc a moc znovu obnovit myšlenku Závodu míru. Málem se realizace povedla. Ale tím, že se vyměnila vláda a moje jméno nebylo v danou chvíli v kurzu, tak se ZM neuskutečnil. Je to otázka sportu a cyklistiky, která v posledních letech je, co se týče organizace kvalitních mezinárodních silničních závodů, u nás v útlumu. Politika je součástí života a sportovci jsou výkladní skříní  společnosti. Tak bychom měli sportu pomáhat.

Budu doufat, že se jednou domluvím s lidmi kolem cyklistiky a ministry, kteří mají cyklistiku rádi a budou myšlence Závodu míru nakloněni a finančně pomůžou dostat ZM zpět do povědomí lidí, kterým cyklistika dělá radost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…