Martin Koller: Přijedou alegorické obrněné vozy USA, bude družba. Trotlové se budou radovat. Slyšte, jaký je stav naší armády. Válka s Ruskem? Tak si uvědomte, že...

16.03.2015 10:52 | Zprávy

Vojenský analytik Martin Koller obsáhle odpovídá na otázky ParlamentníchListů.cz ohledně aktuální zprávy o přejezdu konvoje armády USA přes naše území, ale rovněž se zaobírá otázkami bojeschopnosti české armády, hrozeb hybridní války ze strany Ruska a možného ,,jaderného" rozměru dnešní napjaté situace mezi Západem a Ruskem. Koller, který odešel z armády jako podplukovník a dále působil na ministerstvu obrany, nešetří ostrými výrazy a nařčeními ze zanedbání obrany země směrem ke špičkám armády i ministerstva.

Martin Koller: Přijedou alegorické obrněné vozy USA, bude družba. Trotlové se budou radovat. Slyšte, jaký je stav naší armády. Válka s Ruskem? Tak si uvědomte, že...
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1), Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Romana Jocha (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.), ,  Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Kroupy , Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana StránskéhoKarla Schwarzenberga (ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Jiřího Zlatušky, Luďka Niedermayera, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaMiroslavy Němcové , Jakuba Jandy, Barbory Tachecí, Martina Bursíka (z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského, Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11.9.) + (z 30.7.) , Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Alexandra Tomského (+ 2. část), Jiřího Peheho (z 11. 9.),  Johna BokaMaji Lutaj, Pavla Šafra, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Alexandra Kručinina, či Jana Vidíma

Naším veřejným prostorem zabzučela zpráva o článku amerického serveru Defense policy. První české překlady evokovaly možnost, že u nás bude umístěna trvalá základna, nicméně skutečnost je jiná.  Po odhrnutí závoje hysterie zde máme americkou operaci Atlantic Resolve, která zahrnuje řadu operací v Pobaltí, Polsku, Rumunsku i jinde. Co soudíte o této akci, která má „odstrašit“ Rusko? Kam až naroste angažmá NATO v ruském příhraničí? Jde o „sezónní“ věc, nebo trvalou? NATO tvrdí, že tím zabraňuje pokusům Ruska o „hybridní“ napadení Pobaltí… Každopádně, má Moskva důvody k neklidu? Kdybyste seděl ve štábu NATO, doporučoval byste tuto operaci?

Do současnosti se vojenská cvičení plánovala a hlásila spojencům, a především případným protivníkům. V současnosti se již tato bezpečnostní pojistka pravděpodobně používat nebude. Zatímco Rusko již v devadesátých letech zastavilo periodické lety bombardérů s jadernými zbraněmi k hranicím USA, Spojené státy s těmito lety kole hranic Ruska nepřestaly dodnes. Výsledkem samozřejmě může být situace, kdy dojde k záměrnému vyprovokování, případně vygenerování vojenského střetu s pomocí mediální lživé propagandy. Nemá smysl připomínat různé důvody použité k vyvolání druhé války od útlaku demokratických nacistů v Československu přes „polský“ útok na německou vysílačku v Gliwicích po jaderné zbraně Saddáma Huseina a boj islamistů za demokracii a lidská práva v Sýrii a Libyi.

Rusko, které je podstatně slabší než NATO nemůže být něčím takovým nadšeno. Bude muset přijímat odpovídající obranná opatření, která budou v médiích NATO a EU prezentována jako projev agresivity. Jedná se o evidentní tendenci k vyvolání vojenského napětí s možností konfliktu, protože občanská válka na Ukrajině, včetně sestřelení civilního dopravního letadla, k tomu nevedla. Kdybych seděl ve štábu NATO a hájil zájmy a bezpečnost svojí země, majetku a životů občanů, tak bych něco takového nedoporučil. Kdybych byl americký politik nebo důstojník, případně evropský poskok amerických zájmů, kterému nezáleží na vlastní zemi, tak bych něco takového doporučil. Následky případné války s Ruskem, případně jejího dalšího pokračování by odnesla především Evropa, stejně jako aktuálně dopad protiruských sankcí, zatímco USA vydělávají.

Zde je třeba okomentovat i slavný vojenský konvoj, který má putovat jako kočovný cirkus po státech východní Evropy. Předpokládám, že vpředu pojede na mustangu, jako principál americký Bufalo Bil, samozřejmě s mocným vousem, ale afro-indiánsko-asijského, případně i jiného původu, ženského pohlaví a s „ručníkem“ na hlavě, aby se učinilo zadost multirasovosti, multipohlavnosti a multikorektnosti.

Myslím, že všichni věříme ve schopnost obrněné techniky americké armády jezdit po silnicích, ať již po vlastních kolech nebo na podvalnících. Celý ten konvoj mi připomíná předlistopadové akce, které pořádali politruci jako takzvanou družbu s dočasně umístěnými sovětskými vojsky. Výsledkem bylo, že vojákům základní služby se dostalo politického školení, zatímco soudruzi důstojníci a civilní nomenklaturní kádry se ožraly za peníze „vládnoucí“ dělnické třídy, která si většinou myslela svoje a šmelila benzín a elektroniku. K tomu podlézavé televizní zpravodajství na téma nerozborné družby dělnické třídy a pracující inteligence s hrdinnými ochránci. Obsah ani forma se dodnes moc nezměnily. Rovněž účinek na občany je stejně ubohý jako tehdy.

Odlišný názor na konvoj USA vyslovil pro ParlamentníListy.cz politolog Michael Romancov. Čtěte ZDE

Ovšem je pravda, že sovětští ochránci a jejich technika byli vidět minimálně a jejich konvoje se přesouvaly obvykle v noci. Něco takového jako americký ozbrojený cirkus se s výjimkou srpna 1968 v předlistopadových časech již nekonalo. Tentokrát si však politického školení a osvoboditelského cirkusu znovu užijí i civilisté. Jako první se předvedou v rektonautství před kamerami někteří politici, kteří budou vítat osvoboditele, stejně jako kdysi císaře pána, později říšského protektora a následně stranického tajemníka slovy: „Herr éj sudruh ééé čo to hovorím.“ A chleba z hypermarketu bude stylově upečen z americké geneticky vylepšené mouky. Děcka ze školy budou mávat přidělenými americkými vlajkami, neziskoví trotlové zdarma červenými kartami nebo dolary a média budou podlézat a vyrábět propagandu jako o závod. Jen by měli američtí soudruzi natřít některé z vozidel na růžovo, aby to bylo opravdu stylové a táhnout za ním vozík s bombami, které vyhrály demokracii v Kosovu, Iráku, Libyi i jinde.

Když jsem se od roku 2009 pokoušel na Ministerstvu obrany prosadit program na mediální podporu armády, brannosti a NATO (a některých dalších zemí) ve spolupráci s ČT a omezit vliv politruků vystudovaných v SSSR a jejich spolupracovníků, dostal jsem nakonec vyhazov. Fakt, že jsem před 23 lety pracoval pro vojenskou kontrarozvědku, nikomu nevadil. (to jen pro informaci soudruhům politrukům/ trotlům, i když oni to dobře vědí) Dnes se najednou pořádají cirkusové komedie a jízdy alegorických obrněných vozů na myšlenkové úrovni sovětských i domácích politruků, kteří na ministerstvu a v médiích sedí dodnes. Výsledky jejich proamerické kampaně jsou úchvatné. A mne někdo napadá, že jsem agent Kremlu. Ale to asi všichni, kterým není lhostejný osud země, kde žijí a používají vlastní mozek. Kupodivu nikomu to nevadí a ještě bychom chtěli válčit s Ruskem.

Pokud nejsou pořadatelé amerického plechového cirkusu úplně pitomí, dorazí na výročí května 1945 do Plzně. Jenže tehdy přijeli jako přátelé. Před pěti lety se zastavili s ukázkami své vojenské techniky jako spojenci, ale v tomto roce přijedou jako podněcovatelé války.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

10:42 Protizákonná pomoc Ukrajině. Slovenský skandál doléhá na Černochovou

Na Slovensku se bude řešit postup bývalého ministra obrany Jaroslava Nadě. Ten prosadil předání třin…