Zadarmo je jenom sýr v myší pasti. Advokátka Hustáková radí, jak se chovat k velmoci, ať je jakákoliv

22.02.2015 16:45

Nezištnou pomoc nečekejme od nikoho, v kapitalismu je sýr zdarma jen v pastičce na myši. Gay Pride a tomu podobné akce jsou jen divadýlko, snaha je vyvolat nepokoje. Ten kdo schvaloval bombardování lidí v Jugoslávii, a na Donbase nemá postavenou politiku na dodržování lidských práv, jednoduše lže. Evropa trpěla dost, lidé si válku nepřejí, dávají to najevo, proto zatím není. I to sdělila ParlamentnímListům.cz advokátka Miroslava Hustáková, když reagovala na některé otázky týkající se zahraniční politiky.

Zadarmo je jenom sýr v myší pasti. Advokátka Hustáková radí, jak se chovat k velmoci, ať je jakákoliv
Foto: Archiv MH
Popisek: Miroslava Hustáková

Anketa

Věříte v nestrannost tribunálu pro bývalou Jugoslávii?

hlasovalo: 3875 lidí

Častým argumentem pro dobré vztahy s Ruskem i Čínou je, že EU ani USA svým ekonomickým výkonem nemohou zaručit prosperitu ČR, tudíž je nutné hledat příležitosti na Východě. Příznivci prozápadního statu quo naopak naléhají na ještě větší posílení sepětí ČR s USA formou dohody TTIP. Která z obou cest vám dává větší smysl?

Ti, co skloňují od rána do večera slovo demokracie neboli vláda lidu, zatím tomuto lidu neuznali za vhodné ukázat obsah TTIP. Ovce, počkejte si, až my vám arogantně sdělíme pomocí svých loutek – vlád ve vašich zemích, že je to jediné správné řešení pro Evropu. Z toho, co o TTIP zatím prosáklo, radost mít nelze. Nechci jíst geneticky upravené potraviny ani maso s antibiotiky. Řeči, jak se snadno budete moci dostat na americký trh, jsou vtipem. Dnes je zakázáno vyvážet zboží do USA? Základem obchodu je přece odbyt a trhy tam jsou zaplaveny zbožím, zejména z Číny, a tomu Evropa konkurovat nemůže.

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Jana Stránského, Miroslava Kalouska (ze 17. 2.) + (z 6. 1.) (+ z 3. 12. + z 2. 10.)Karla Schwarzenberga (ze 14. 2.) + (z 30. 1.), (z 3. 10.) + (ze 14. 8.), Luďka Niedermayera, Alexandra Tolčinského, gruzínského velvyslance Zaal Gogsadze, Jefima Fištejna (z 12. 2.)  (+ z 11. 12.), Marka Ženíška (z 12. 2.) + (z 26. 1.) (+ ze 14. 1.) Jana ZahradilaMiroslavy Němcové, Jakuba Jandy, Barbory Tachecí, Martina Bursíka (zr 4. 2.) + (z 2. 12.) (+ z 6. 10.z 6. 8. a z 23. 6.), Ivana Gabala (+ 21. 11.), Karla Svobody, Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25. 1.) (+ z 15. 1.) + (z 27. 8.), Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Romana Jocha (ze 14. 1.)  (+ 8. 12. + 11. 9. + ze 7. 8.), Michaela Romancova (ze 7. 1.) (+ z 20. 8.), Tomáše Peszyńského, Mariana Jurečky, Jana Šinágla, Martina Balcara, Jiřího Peheho (z 26. 11.) + (z 11. 9.) + (z 30. 7.), Jiřiny Šiklové (ze 14. 12.) (+ 22. 7.), Grigorije Paska (+ 21. 10.), Michaela Kocába (z 3. 12.) (+ z 8. 11.+ z 5. 7. a 15. 3.), Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22. 8. + z 1. 9.), Stanislava Chernilevského, Andreje Zubova, Václava BartuškyKarla Janečka, Pavla Žáčka (+ z 10. 9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Jiřího Peheho (z 11. 9.),  Jiřího PospíšilaJohna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, Pavla Šafra, Františka JanouchaVladimíra Hanzela, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Anatolije Lebeděva, Alexandra Kručinina, Jana Vidíma, Daniela KroupyFrantiška BublanaMarty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.) či Džamily Stehlíkové (21. 11.).

Na druhé straně nečekejme, že Rusové nebo Čína nebo kdokoliv jiný nám zajistí pečené holuby do pusy. Jakési nezištné pomoci nemůžeme čekat od nikoho. Například u nás k Rusku mnozí lidé trpí nostalgií, a proto jej buď nenávidí, nebo milují, protože si myslí, že tam je socialismus. Schválně se podívejte na diskuzi, co bude pod tímto rozhovorem. Kolik duchem nevybavených tam o mne zase bude psát jako o soudružce Husákové, což je mi sice jedno, ale dokazují, že o problematice neví vůbec nic. Jsou to jen projevy negativních emocí a rozumu mdlého. V kapitalismu platí zásada, že zdarma je jen sýr v pastičce na myši. Nám nikdo nic zadarmo nedá. Kdo měl zájem, aby byl vyhozen do povětří OP Prostějov? Světové proslulé české sklárny se zavřely, lidé jsou bez práce a já se ptám proč.

O naše české sklo zájem např. v Rusku vždycky byl, proč tam dnes vidím sklo z Číny a není pravdou, že by o něj např. Rusové nestáli. Pokud se jich zeptáte, které výrobky měli vždy nejraději, tak vám řeknou, že nejlepší kvalitu měli v Evropě vždy Němci a poté hned my. Kdo se postaral, aby naši lidé stáli na úřadech práce pro podpory, místo aby vyráběli zboží, které bylo prodejné? Pro nás přece není postavena otázka, zda být podřízeni USA, Číně, Rusku atd. My nemusíme být lokajové nikoho. Máme schopné lidi, kteří mohou vyrábět a vyvážet výrobky do celého světa, pokud se jim možnost dá. Jsme malí, ale šikovní.

Pokud jde o naše vztahy k USA, levicoví aktivisté často upozorňují na údajně "lokajskou“ politiku ČR vůči USA či na údajný nekalý vliv americké ambasády i nevládních organizací z USA na český veřejný život. Co říci k těmto nařčením? A jak zformulovat správnou českou pozici vůči nejmocnější zemi světa?

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Na lokajskou politiku ČR vůči USA tady upozorňuje už kdekdo, protože se čím dál více lidem otevírají oči. Umíte si představit, že by ihned po volbách odejel předseda jedné ze stran budoucí koalice na školení do Moskvy? A ještě celý národ by musel čekat, až jej proškolí, aby se koalice ustanovila? To by jej červenokaretníci vítali už na letišti. Školení předsedy KDU-ČSL Bělobrádka v USA je možné vysvětlit jak? Nedávno mi sdělil senátor za pravicovou stranu, že vztahy se všemi spojenci se mají udržovat, ale co krucinál dělají na rautech americké ambasády naši státní zástupci? Na internetu lidé sdílejí rozhovor s bývalým pracovníkem české vojenské rozvědky, co nyní žije v USA, který podrobně vysvětluje, jak se tady mnoho let tzv. soft power organizuje.

Do jeho vysvětlení mi přesně zapadá nedávné zjištění z advokátní praxe, kdy mi majitel nájemních domů v Praze sdělil, že po něm chtěla jedna taková neziskovka ubytovat do bytu Polku a Slovinku, které se navzájem ani neznají. Nájemné mělo být za ně placeno v plné výši neziskovkou. Zjišťoval, o co jde a byl udiven, že takových mladých osob ze světa máme sestěhováno jen v Praze okolo dva  a půl tisíce. Platí se za ně nájemné. On je ale kapitalismus a v něm je vždy něco za něco. Pokud se po této mládeži bude chtít, aby vyšla do ulic, tak myslíte, že si dovolí to odmítnout? U nás jsou homosexuálové za své zaměření šikanováni? Někdo je vyhazuje z práce, organizuje na ně pogromy? Tak proč divadélko Gay Pride každý rok v Praze? Kdo chce provokovat lidi, co jim je předvádění intimních věcí na ulici odporné? Kdo bere nad takovými akcemi záštitu?

Všechny ty barevné revoluce ve světě začaly pouličními roztržkami. Proto pokud chceme pro naši zemi mír, je třeba zachovat klid a např. nechat holé zadnice projít Prahou, ignorovat je a jen si uvědomit, kdo je tam posílá a proč. Pokud považujete USA za nejmocnější zemi světa, tak Evropa není celý svět. Zde v EU nejmocnější je, jinde rozhodně ne. Myslíte si, že kdyby mohli zakázat Vietnamu, Singapuru, Seychelám, Niakaragui, Venezuele vojenské ruské základny, které se tam nyní zřizují, tak by to neudělali? A to se ještě tají výsledky jednání s Kubou. Toto je reakce Ruska na kyjevský Majdan a všechno, co nastalo po něm. Tohoto faktu by rusofobové normálně rádi využili a v ČT bychom od rána do večera slyšeli od vojenských expertů, jak je Rusko nebezpečné, roztahuje se vojensky po celém světě. Je ale výhodnější mlčet, protože když lidé zjistí fakta, že už někdo není nejmocnější, že se síly vyrovnávají a velkých hráčů je na trhu mnohem více, začnou zvažovat, proč mají svého pána poslouchat, když už žádným pánem není, a mají důkazy, že je jeho rozkazy poškozují.

Václav Havel stavěl svou politiku na ochraně lidských práv, přičemž tento pojem chápal v západním, americkém výkladu. Náměstek českého ministra zahraničí Petr Drulák oproti politickým právům zdůrazňuje i práva sociální či ekologická. Co bychom měli prioritně hájit? Měli bychom nadále sledovat kategorie jako svoboda slova či politická svoboda, a to v zemích velkých i malých, blízkých i vzdálených? Nebo jsou tématy spíše rozvojová pomoc chudým zemím, sledování podmínek práce, životní úroveň či zavádění sociálních vymožeností?

Jsem právník, který sice denně sleduje z mnoha zdrojů, co se děje ve světě, ale nemohu opustit své myšlení právníka, který vyznává zásadu, že lidé si nejsou sice rovni, ale musí být rovnoprávni. Politici tento princip neuznávají, pro ně má lidský život zastřeleného Francouze jinou hodnotu než život bombardováním zabitého Iráčana nebo obyvatele Donbasu. Pro mne je lidský život nedotknutelný, ať je to kdokoliv. Je to základní lidské právo, které je v pyramidě práv člověka postaveno nejvýše. Politici to v praxi nedodržují, a proto se bavit o jiných právech, které jsou logicky níže, považuji za nadbytečné.

Ten, kdo schvaloval bombardování Jugoslávie, nyní třeba na Donbasu, nemůže mít postavenou svoji politiku na ochraně lidských práv, jednoduše lidem lže, tento pojem jen zneužívá. Mocní vyrábějí zbraně, vytvářejí uměle konflikty mezi národy a uvnitř národů, vyhánějí miliony lidí z jejich domovů, my jsme díky členství v NATO toho spoluviníky - a potom přijde český politik, že budeme humánní a vezmeme pár uprchlíků, kteří by při dodržování základního lidského práva vůbec ze svých domovů nemuseli utíkat. Tolik falše se na nás valí od rána do večera.

Základním atributem zahraniční politiky je i obranná politika. Je dostačující být členem NATO, nebo má ČR přistoupit k jiným formám zajištění vlastní bezpečnosti? Co stav naší armády a její bojeschopnost?

To, že jsme členy NATO, nás nechrání více, než nás za První republiky chránila například smlouva s Francií. Podrobně to rozebírám na svém webu, kde rozborem obou smluv vše dokazuji. Pokud se chceme poučit z historie, tak snad všichni víme, jak se k nám Francie a ostatní spojenci zachovali. Klidně podepsali Mnichov a na nějaké smlouvy nebrali ohled.

Podstatný je mýtus, který se snaží politici u nás lidem vnutit, a to že v případě napadení máme nějaký nárok na ochranu od ostatních partnerů NATO. To bohužel nemáme. Fakticky záleží na každém členském státu, zda vyhoví naší žádosti a pomůže, nebo ne. Členové mají právo pomoci, nikoliv povinnost. Musela bych být totálně neschopný právník, abych doporučila smlouvu, jejíž splnění záleží pouze na vůli každého z účastníků, je nevymahatelná. Pokud ji už ale máte platnou, tak se musíte snažit o zajištění toho, co chcete jinak. Navázat takové vztahy, které zajistí, že si vaši partneři nebudou moci dovolit vám nevyhovět.  A to buď přímo s nimi, nebo pomocí třetího subjektu, kterým své partnery držíte v šachu.

V tomto směru je fakticky nejdůležitější vaše ekonomické postavení, musíte být prostě pro své partnery fakticky důležitým, mít na ně páky, že se jim nevyplatí se na vás vykašlat. Ať si každý rozebere sám, jaké páky při stavu naší ekonomiky má na ostatní členy NATO naše země. V tomto světle vidím za nepodstatnou okolnost, zda máme o 10 tanků nebo stíhaček víc nebo míň. Pro naši zemí je nejdůležitější mír, nenechat se zatáhnout do války, kterou si jiní chtějí vyřešit své problémy. Válku cítí jen ti, na jejichž území se odehrává, kdo ji dlouho takto nezažil a ještě těžil z jiných, nemá úctu k míru. Evropa trpěla dost, lidé si válku nepřejí, dávají to najevo, a proto také zatím není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…