Ransdorf to s Ukrajinou vidí zle: Porošenko a Jaceňuk jsou nervózní, USA couvají, hrozí sociální výbuch

23.05.2015 15:52

ROZHOVOR Podle europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) bude konflikt na východní Ukrajině postupně vyhasínat, varuje ale před sociálním výbuchem ve státě, který je podle něj nefunkční. Bezvízový režim pro Ukrajince a Gruzínce považuje za cestu k chaosu v Evropě a také se domnívá, že bez Ruska si Západ s Islámským státem neporadí.

Ransdorf to s Ukrajinou vidí zle: Porošenko a Jaceňuk jsou nervózní, USA couvají, hrozí sociální výbuch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Pavla Svobody, Alexandra Vondry (ze 17.5.), Tomáše Klvani (z 18.5.) + (z 20.3.)+ (z 12.3.), Lenky Víchové (z 16.5.), rektora Libora Grubhoffera, Miroslava Kalouska (z 12.5.) + (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Džamily Stehlíkové, Michaela Kocába (z 13.5.) + (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.),  Karla Schwarzenberga (z 5.5.) + (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Daniela Kroupy, Marka Ženíška (z 8.5.) + (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), senátora Zdeňka Papouška (z 8.5.) + (20.4.)Marka Bendy, polské velvyslankyně Grazyny Bernatowicz, Jiřího Menzela, Tomáše Pojara, Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) ,  Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, gen. Jiřího Šedivého, Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,  Petra Pitharta, Bohdana ZilynskéhoStanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj či Františka Janoucha

Jak se díváte na možnost zavedení bezvízového styku mezi EU a Ukrajinou a Gruzií, jak se o tom mluvilo na summitu v Rize?

Myslím si, že má pravdu jeden můj přítel, který je soudní tlumočník v ruském, ukrajinském a běloruském jazyce a který říká, že je s takovým nápadem spokojen, protože mu to zajistí existenci do konce života. Soudních případů, u kterých bude potřeba jeho odbornost, bude mnohem víc než dnes. Bezvízový režim s Ukrajinou bude podle mne základ docela slušného chaosu. A pokud jde o Gruzii, je jasné, že jsou tam velmi složité poměry - je tam oblast Adžárie, Jižní Osetie a Abcházie, kterou Gruzie sice nekontroluje, ale pokud budou mít její obyvatelé gruzínské pasy, také by měli mít bezvízový režim. Myslím si, že problém spočívá v tom.

Rusko kritizovalo summit jako provokaci, protože nebylo k jednání přizváno. Jak se budou vyvíjet vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem?

Východní partnerství byla vynikající myšlenka, kterou Evropská komise pomohla zničit tím, že se zcela podřídila americké politice nepřátelství vůči Rusku. To je od začátku ten hlavní problém a samozřejmě ukrajinská karta velmi tento destrukční potenciál posílila. Domnívám se, že Evropská unie bude v pozici izolace, protože se Američané pomalu snaží z ukrajinské kauzy vybřednout. Došlo už k jednání Johna Kerryho se Sergejem Lavrovem a Putinem a Američané teď mají jiné priority. Ukrajinu proto víceméně nechají stranou zájmu – z toho je Jaceňuk a Porošenko nervózní - a Evropská unie bude dál za pitomce.

Co znamená zajetí dvou ruských vojáků na východní Ukrajině?

Kolem těchto dvou zajatců byla vytvořena velká kampaň, ale ruská strana nasazení svých vojáků kategoricky popřela. Opakuje se scénář, kdy Ukrajinci něco tvrdí, nejsou to schopni doložit, ruská strana to popře a vše se opakuje.

Jak odhadujete vývoj bojů na východní Ukrajině?

Konflikt se patrně může v létě dostat do živější podoby, ale časem zřejmě dojde k tomu, že bude vyhasínat. Jde o to, že konflikt živily zájmy, které působily zvnějšku, ale tyto zájmy budou ustupovat. Jak už jsem řekl, Američané budou mít jiné priority, především to bude zájem o Blízký východ. Víme, co se nyní děje v oblasti, kterou kontroluje Islámský stát.

Myslíte, že separatistické subjekty už nebudou chtít rozšiřovat své hranice?

To jsou jen některé okrajové hlasy. Myslím si, že Rusko tyto věci podporovat nebude, a ti, kdo říkají, že Putin připravuje velkou ofenzívu, nemají pravdu, to je hloupost.

Jaká je ruská ekonomická situace s ohledem na válku a nízké zisky z prodejů levné ropy?

Agentura Bloomberg konstatovala, že rubl se odpoutal od vývoje ceny ropy a že dnes závisí na jiných faktorech. Koneckonců ropa se opět zdvihá ze dna, je to tedy jen zase americká spekulace, kterou představuje sázka na využití ceny ropy, ta ale prostě nevyšla. Domnívám se také, že jde o určitý souběh s vývojem ceny zlata, osobně si myslím, že tato spekulace je dnes už překonaná.

Jak stabilní je ekonomická situace Ukrajiny?

Na Ukrajině je momentálně hospodářská situace katastrofální, od Majdanu zkrachovalo čtyřicet šest bank, inflace je tam 60 %, průměrná mzda činí 40 eur. Na Ukrajině to podle mne skončí sociálním výbuchem. Tamní oligarchové mají neskutečnou moc, sto nejmocnějších má 38procentní podíl na národním majetku, to jsou dvě pětiny, to je situace nesrovnatelná s jakoukoli evropskou zemí. Porošenko má situaci složitou, nicméně se objevují v poslední době prvky, které bych označil za pozitivní. Jsou to určité zákony, které naznačují jistou decentralizaci moci. Dojde například k novému rozpočtovému určení daní, což znamená, že bude možné vybírat daně na místní úrovni obcí a měst, obce se budou moci sdružovat za podnikatelským účelem a budou mít právo podnikat. Decentralizace ekonomiky tam tedy proběhne a je to zřejmě reakce na skutečnost, že vláda jakékoli ekonomické reformy blokuje a sabotuje. Toto do určité míry může posílit pozici prezidenta Porošenka oproti Jaceňukovi.

V pásmu bojů je situace obyvatel kritická a lidé mají pocit, že je vláda hodila přes palubu. Jak by se měla řešit?

Ze strany ukrajinské vlády nemůže fungovat nic, Jaceňuk je v politice od svých pětadvaceti let, byl odpovědný za ekonomiku Krymu, za ekonomiku Oděsy, byl ministrem financí a ministrem zahraničí, je to jen sběratel funkcí, ale žádný výsledek nebo výkon za ním není. Nedá se tedy čekat, že to vyřeší. Rinat Achmetov posílal do oblasti humanitární konvoje, ale na této úrovni to není možné nechat. Toto by měl řešit stát, ale Ukrajina jako stát nefunguje. Pomoc se dá zorganizovat i zvnějšku, tím se měl zabývat summit v Rize, ale nezabýval se tím. Jen se vychází z fikce, že Ukrajina je suverénní funkční stát, což není pravda. Ve skutečnosti jde o majetek oligarchů.

Bude Západ potřebovat pomoc Ruska v konfliktu s Islámským státem?

To má několik rovin, Rusové ve federaci mají poměrně hodně muslimů a jsou nuceni pozorně tento vývoj sledovat. Vladimír Putin se snaží pravidelně jednat s kazaňským velkým muftím a mají určitou koncepci, která není podle mého názoru špatná. Mě by ale zajímala jiná věc, kterou před časem Putin vyslovil, která se týká informací, že Američané podporovali v 90. letech čečenský islamismus. Podobné názory na čečenský vývoj měl také Izrael, který upozorňoval na vazby mezi Čečenci a financemi ze Saúdské Arábie. A to, že Západ potřebuje v boji proti islámskému extremismu pomoc Ruska, už ukázal vývoj v Afghánistánu, kde by bez ruské pomoci jakákoli angažovanost nebyla možná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Daniel

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…