Ransdorf: Miloš Zeman je jak slon v porcelánu. A pane Klvaňo, který říkáte, že Rudá armáda nás v roce 1945 okupovala...

25.04.2015 16:47

ROZHOVOR Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf patří k politikům, kteří často komentují historické dění. Proto i blížící se sedmdesáté výročí konce druhé světové války je pro něj zajímavým tématem. Prozradil například, jak smýšlí o historických glosách prezidenta republiky, a rovněž přidal komentář k aktuálnímu dění na Ukrajině.

Ransdorf: Miloš Zeman je jak slon v porcelánu. A pane Klvaňo, který říkáte, že Rudá armáda nás v roce 1945 okupovala...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Michaela Kocába (z 25.4.) + (z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela KortehoLibora RoučkaMichaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) , senátora Zdeňka PapouškaJiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.),  (+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.)Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje KelinaAntona LitvinaMartina C. PutnyAlexandra VondryPavla TeličkyJany Černochové (z 11.4.)Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra HučínaRomana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze JuroszeKarla HvížďalyVáclava VydryMilana UhdehoPavla Šafra (z 30.3.)(z 21.3.)Pavlíny FilipovskéPavla Svobody, gen. Jiřího ŠedivéhoKarla Schwarzenberga (z 24.3.) +  (ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana LangeraFrantiška GáboraJana Šinágla (z 22.3.)německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)(z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.)Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10. + z 6. 8. a z 23. 6.)Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1),  Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaGrigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.),  Lenky VíchovéAlexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.)Heleny IlnerovéPetra Fialy (z 22.2) + (4.9.),  Štefana FülehoMartina Jana Stránskéhogruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana Zahradila,  Jakuba JandyBarbory TachecíIvana Gabala (+ 21.11.)Josefa MlejnkaBohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora DvořákaJiřího GrygaraZdeňka Bárty,Tomáše Peszyńského,  Martina BalcaraJiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra Hofhanzla,  Petra PithartaBohdana ZilynskéhoCyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.Stanislava ChernilevskéhoAndreje Zubova,  Karla JanečkaJana Urbana, Maji LutajFrantiška Janoucha, , Vladimíra HanzelaAnatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Prezident Miloš Zeman jede 9. května do Moskvy na oslavy ukončení druhé světové války. Sice se prý nebude účastnit vojenské přehlídky, přesto do Moskvy jako jeden z mála evropských státníků jede, což nemálo lidí pobuřuje. Je to podle vás od Zemana dobrý krok?

Ano, s touto cestou souhlasím.

Není odmítání účasti oslav v Moskvě ze strany evropských státníků jen prázdné gesto? Vždyť tyto vojenské přehlídky Rusové, kteří přinesli ve válce nejvíce lidských obětí, pořádají pravidelně a vítězství nad nacismem je pro ně velmi citlivá záležitost.

Je to nejen prázdné, ale i hloupé gesto. Podle posledních analýz bylo obětí války v SSSR 27 milionů. A stačí si přečíst knihu Chrise Bellamyho Absolutní válka, abychom věděli, co občané SSSR pro vítězství udělali.

Zeman hodlá prý v Moskvě uctít památku i tzv. Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova. Vlasovci jsou ale pro samotné Rusy vlastizrádci. Jak lze na toto pohlížet?

Miloš Zeman se pohybuje v terénu historie asi tak jako slon v porcelánu. Viz například jeho argumenty pro nahrazení devátého května osmým květnem, výroky o husitech atd. Je to zbytečné komentovat.

V kontextu osvobození Československa Rudou armádou novinář a hostující profesor na New York University v Praze Tomáš Klvaňa zmínil, že už v roce 1945 šlo o obsazení naší vlasti a jedna totalita jen vystřídala druhou. „Říkat obsazení Československa Rudou armádou v květnu 1945 osvobození vyžaduje zavřít oči nad tím, co se dělo v následujících třech letech: posílení komunistů, podrývání demokracie a nakonec puč nastolující totalitu. Nešlo podle mě o žádné osvobození. Rudá armáda Československo dobyla. Jeden totalitní režim byl v krátké době nahrazen jiným,“ uvedl Klvaňa. Jak se na jeho slova díváte?

Typické účelové překrucování historie. Ale nebude to mít dlouhého trvání. Římský autor Statius píše, že pravda je dcerou času.

Mnoho lidí ale poukazuje v souvislosti s koncem druhé světové války i na to, že v Československu začala operovat sovětská NKVD a Směrš a kvůli tomu bylo mnoho našich občanů zavlečeno do gulagu. Jak lze dnes na působení NKVD a Směrše nahlížet? Šlo se tomu vyhnout?

V historii jsou vždy alternativy. Ale proti tomu tehdy působily dobové iluze spojené se Sověty, lidé měli pochopení pro strašnou sovětskou zkušenost druhé světové války a tyto výstřelky přehlíželi.

Ruské ministerstvo obrany tento týden uvedlo, že výcvik bojovníkům ukrajinské Národní gardy údajně poskytují přímo v bojových zónách v Donbasu američtí instruktoři. Podle Moskvy tato událost může destabilizovat situaci na východě Ukrajiny. Jenže Pentagon vše popřel. Máte k tomu nějaké informace?

Nemají co popírat. 300 instruktorů mělo začít výcvik 20. 4. V americkém tisku se o tom všem otevřeně psalo, známe i vyjádření George Friedmana (think tank Stratfor), která jsou k dispozici na internetu.

Jakým směrem se vyvíjí ukrajinská krize? Analytik Institutu pro politiku a společnost Petr Pojman nedávno uvedl, že bez sankcí by Vladimír Putin pokračoval v dalším zabírání ukrajinského území...

Rusko nemá zájem na revizi systému mezinárodních vztahů. Co by tím získalo? Snaha démonizovat Rusko je hloupá. Zatím žádný americký politik se nepostavil tak kriticky k vlastní  minulosti, jak to udělal nedávno Putin.

Jak se díváte na informace médií, že si chce Rusko „uzurpovat Arktidu“? Viceprezident Dmitrij Rogozin, odpovědný v ruské vládě za zbrojní program, minulý týden řekl, že Rusko se musí navždy usadit v Arktidě a přisvojit si ji, přinejmenším tu část, která jí patří. Spekuluje se ale v této souvislosti především o bohatých zásobách nerostných surovin...

To je jeden z důvodů, proč Rusko žádnou revizi mezinárodních vztahů nechce. Musí veškerou národní energii soustředit na osvojení rozsáhlých oblastí na východě a na severu Ruské federace.

Co říkáte na plánovaný přejezd ruských motorkářů Noční vlci? V sobotu vyjíždějí z Moskvy, projedou přes Bělorusko, Polsko, Rakousko a také přes Českou republiku. Konečnou prý budou mít v Berlíně, kde chtějí 9. května oslavit Den vítězství nad hitlerovským Německem. Jenže třeba v Polsku se proti nim chystají demonstrace. Myslíte si, že by i Češi měli projevit vůči nim nějakou nelibost? Motorkářský klub je ale údajně blízký Vladimíru Putinovi...

Jak americká demonstrace síly, tak i tato recese patří do kategorie nežádoucí. Pozitivního v těchto demonstrativních aktech nevidím nic.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…