Ať jdou do pr....! Ringo Čech od rána soptí kvůli tomu, co se psalo o Zemanově návštěvě Moskvy

11.05.2015 16:58

Hudebník a někdejší politik František Ringo Čech je znechucen tím, co od rána četl v pondělních denících, které psaly převážně velmi kriticky o Zemanově cestě do Moskvy. Komentáře listů má za „neutuchající štvanici na Zemana“.

Ať jdou do pr....! Ringo Čech od rána soptí kvůli tomu, co se psalo o Zemanově návštěvě Moskvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Schwarzenberga (z 5.5.) + (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Daniela Kroupy, Marka Ženíška (z 8.5.) + (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), senátora Zdeňka Papouška (z 8.5.) + (20.4.)Marka Bendy, polské velvyslankyně Grazyny Bernatowicz, Jiřího Menzela, Tomáše Pojara, Michaela Kocába (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) ,  Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Pavla Svobody, gen. Jiřího Šedivého, Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1)Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana, Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

 

Představení prezidenta Miloše Zemana na moskevských oslavách sedmdesátého výročí konce druhé světové války se u českých novinářů, komentátorů a ani u politiků zrovna s kladnou odezvou nesetkalo. Zeman se totiž v Moskvě osobně setkal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem, jenže při tom si podle tuzemských kritiků pustil pusu na špacír víc, než by bylo záhodno a hlavně diplomaticky vhodno.

„Zprávu ze Zemanovy cesty do Moskvy jako by psala sama ruská propaganda. Unie by měla zrušit sankce proti Rusku, východní velmoc by se výhledově mohla stát členem EU, konflikt na Ukrajině je jen občanská válka a Ukrajina se nemůže stát členem NATO," vypočítává k Zemanově moskevskému angažmá pondělní Mladá fronta Dnes (MfD). Sloupek Lidových novin sice nezpochybňoval nutnost s Putinem jednat, pochyby ale prý vyvolávaly hlavně konkrétní Zemanova slova. „Zeman se vymyká mezi lídry států EU, přesto za Unii hovoří, když říká, že by mohla sankce zrušit do konce roku,“ uvedly LN, podle nichž ale rozhodně Zeman takto za EU mluvit nemůže.

A co se týče reakcí politiků? Tak třeba místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek zdůraznil, že Česká republika na sebe Zemanovou cestou negativně upozornila. „Byl bych radši, kdybychom byli výjimeční v jiných oblastech než se hrbit před diktátorem, který ohrožuje suverenitu Ukrajiny," řekl Kalousek.

Kritikou hlavy státu nešetřila ani bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Prezident Putin po této cestě považuje Miloše Zemana za spojence Moskvy proti Západu. Těžko si lze představit, že s panem Nejedlým (Lukoil) hájili zájmy České republiky. Cestu Miloše Zemana nelze definovat jako uctění památky padlých, ale jako podporu kultu Vladimira Putina a vojenských ambicí Ruska,“ shrnula Němcová. Její vyjádření uveřejnil server Lidovky.cz.

V letošním roce to nebude...

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je sice přirozené, že Zeman využil návštěvu Moskvy k setkání s Putinem, ovšem ani jemu se příliš nelíbí Zemanovy sdělené výhrady k sankcím.

„Pokud budou plněny minské dohody, pak si lze představit, že sankce mohou být sníženy nebo zrušeny, ale nemyslím si, že to bude v letošním roce,“ řekl premiér. Zeman totiž v rozhovoru pro ruskou rozhlasovou stanici Kommersant FM prohlásil, že EU by mohla sankce proti Rusku, vyhlášené kvůli anexi Krymu a podpoře donbaských povstalců na východě Ukrajiny, zrušit do konce letošního roku; sankce podle něj mohou být zrušeny, jakmile se podaří realizovat minské mírové dohody a válka na Ukrajině skončí. Pokud naopak ruská armáda na Ukrajinu otevřeně zaútočí, měly by se podle Zemana sankce zpřísnit.

„Nikdy v historii Evropy ještě jeden Čech nepodělal tak moc!“ zkritizoval tvrdě Zemana na svém twitterovém účtu také politický geograf Univerzity Karlovy Michael Romancov.

F. R. Čech: Na všechno od něj jenom plivance

Toto vše se ale pranic nelíbí hudebníkovi a také někdejšímu poslanci Františku Ringo Čechovi.

„Já si také myslím, že sankce jsou neúčinné a poškozují obě strany brutálním způsobem. Tohle neví jenom ekonomický blbec. Já sice nevím přesně, co Zeman v Moskvě řekl, ale i kdyby hovořil jako kniha a použil při tom sebelepší diplomatické slovní obraty, nic by mu to nebylo platné, neboť v očích veřejnosti a zvláště médií bude vždy ostřelován. Políčky za Zemana jsou přece vždycky a je jedno, co říká. Když si ráno otevřu noviny, tak první, co mne upoutá, jsou urážky Zemana. Na všechno od něj jenom plivance! Je to morovej odstřel prezidenta Miloše Zemana...ať jdou do prdele!“ komentoval F.R. Čech pro ParlamentníListy.cz veškerý projev médií zaznamenaný v posledních hodinách.

„On by sice měl podepsat profesory, ale vždyť nemusí! Jestliže dva z nich popisuje jako nekvalitní lidi a dokonce jeden z nich měl být v StB, tak to by přece mělo prezidentovi republiky vadit. To by mělo vadit ale i těm, co je na profesory navrhují. Daleko víc, než když Zeman hloupejm lidem přeloží do češtiny název Pussy Riot,“ uvedl dále nazlobený F.R. Čech.

Dehonestaci hlavy státu ale prý čekal zejména od pravicových českých politiků. „I kdyby Zeman stál jako svíčka, tak o něm řeknou, že se ´hrbil před někým´. Taky měli říci, že měl vyčištěný boty na počest Putina a že pomrkával po Putinově manželce na znamení solidarity s okupací Krymu. To jsme si totiž ještě nepřečetli,“ poznamenal ironicky hudebník.

Štvanice, neutuchající štvanice

Prý se vůbec – na rozdíl od politiků - nediví tomu, co Zeman v Moskvě povídal. Ovšem o nějaké ruské propagandě, anebo že by byl Zeman dokonce hlásnou troubou Ruska, se podle něj rozhodně mluvit nedá. „To je ale kravina! To je jako by lidé neměli oči a uši a nečetli a neposlouchali. Je to prostě prezident České republiky, který má politicky jasno a chová se podle toho. Kdo je jiného politického názoru, tak jej může kritizovat. Ale tohle je štvanice. Neutuchající štvanice na Zemana,“ zmínil k tomu F.R. Čech.

„Já se pod to, co Zeman v Moskvě řekl, a také co povídal tomu ruskému rádiu Kommersant FM, plně podepisuji. Každý, kdo je soudný a kdo si uvědomuje vážnost situace, tak se musí pod to podepsat. Kdyby ale Zeman řekl, že odsuzuje Putina, že odsuzuje anexi Krymu, že je pro sankce, tak noviny stejně napíší, že se Zeman zásadním způsobem snaží obelhávat národ. Ať udělá, co udělá, tak oni stejně na něj zaútočí. Zaplať pánbůh, že má svůj rozum a chová se jak chce on,“ pronesl Čech. Reagoval tím především na slova prezidenta namířená směrem k EU, neboť podle Zemana by měla Unie sankce proti Rusku zrušit a východní velmoc by se výhledově mohla stát členem EU.

„Že dával rozhovory pro ruská média? No tak, když je v Moskvě, tak přece nebude dávat rozhovory pro New York Herald Tribune....některé otázky, co mi dáváte, jsou imbecilní, ale to není vaše vina,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz F.R. Čech.

To si měl vzít do Moskvy Kubánce?

Ani kritika hlavy státu ohledně toho, že po jeho boku stál při jednání s prezidentem Vladimirem Putinem poradce a jednatel české odnože ropného gigantu Lukoil Martin Nejedlý a také že se setkal s Vladimirem Jakuninem, který figuruje na sankčním seznamu USA, nemá Čech za nijak podivné.

„Oni se podivují nad tím, že si vzal do Moskvy Martina Nejedlého. Ale proč si ho tam vzal? To si měl vzít snad s sebou zástupce zpracovatele kubánské cukrové třtiny? No a že jednal i s Vladimírem Jakuninem? To už je přehnané. Oni jej prostě kritizují za všechno. Cokoliv Zeman řekne, tak je špatně. Až ale přijdou prachy, které tam vyjednal, tak to pak všichni natáhnou ruce...“ zasmál se.

Podle jeho soudu by se dokonce nestalo vůbec nic ani v případě, kdyby Zeman nakonec stál na tribuně a díval se spolu s dalšími státníky u kremelské zdi na vojenskou přehlídku. „Jen by ty nadávky vůči němu byly nyní o sto procent větší. Mě by jen zajímalo, kdo ty útoky na Zemana platí? Mně připadá, že někteří redaktoři vámi zmiňovaných listů to jeho hanění mají v náplni zaměstnání a že za to dostávají pravidelnou měsíční apanáž. Moc bych za to nedal, ale je to jenom má domněnka,“ poznamenal F.R. Čech.

Asi si přeje, aby tanková brigáda SS tady zůstala napořád

Nakonec se hudebník a divadelní principál zamyslel nad tím, jak je možné, že se v posledních dnech vyrojilo tolik poznámek na adresu Rudé armády. Tak třeba profesor na New York University Tomáš Klvaňa v rozhovoru ParlamentníchListů.cz nedávno zmínil, že již v roce 1945 šlo o obsazení naší vlasti, neboť jedna totalita v té době prý vystřídala druhou, a proto naši vlast v roce 1945 Rudá armáda spíše „dobyla“.

„Já myslím, že pan profesor Klvaňa si vždy přál, aby nás Rudá armáda ´nedobyla´, a tanková brigáda SS tady zůstala pořád. Jak jinak lze jeho slova vysvětlit?“ uzavřel F.R.Čech své odpovědi.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …